Sunday, January 1, 2012

Cara berkesan tingkatkan follower



Assalamualaikum semua..
selamat malam..

Alhamdulillah..follower dah bertambah..
masih ingat lagi dulu..bukan main payah nak cari follower..
sekarang..aku dah cukup puas hati dah..
walaupun baru 900+ follower aku dah cukup gembira..

lagi bertambah gembira kalau ada yang rajin jenguk blog ni..
terima kasih kepada insan2 tersebut..follower yang selalu singgah kat sini..komen2 kat sini..golek2 kat sini..hehe

hari ni nak berkongsi sedikit info..macam mana nak tingkatkan follower anda..
mungkin korang boleh gunakan cara ni..
untuk yang follower bawah 500 je yer.
yang dah banyak tu pi main jauh2..hehe
blog aku pun blog biasa je..saja nak menjadikannya luar biasa jap..hehe

okeh..yang pertama sekali..korang kena pastikan matlamat blog korang..apa yang korang nak ketengahkan..
elakkan ciplak idea orang lain..nak cerita hal sama boleh..olahkan cerita mengikut kreativiti korang sendiri..
gunakan bahasa yang ringkas je..sebab..kalau korang tu belajar peringkat tinggi..ada juga adik2 yang baru nak ambik PMR buat blog..diaorang tentunya tak faham..dan bye! hilang follower..hehe

selain tu, pemilihan background dan warna blog amatlah penting...pilih warna dan background yang simple dan tak terlalu serabut..kalau warna terlalu menyerlah..kadang2 ada yang tak suka..they all blah je..hilang follower lagi! hehe
korang boleh cari background yang cantik kat dazzle junction

widget..pemilihan widget yang menarik memang kadang2 menampakkan blog lagi menarik..
tapi..kalau widget yang korang ambik tu menyebabkan orang yang singgah blog korang tu menyampah!! fuh..for sure dia tak follow blog korang..so,pilih widget yang menarik kalau betul2 nak letak..letak yang betul2 penting sahaja..cari di Sini

pemilihan tulisan juga menyumbang kepada peningkatan follower kepada blog anda.jangan gunakan tulisan yang orang nak baca pun tak faham..sepatah haremm..so..bye lagi..hehe

Letakkan follower list di blog anda..supaya senang pengunjung nak follow blog korang..letakkan di tempat yang sesuai..jangan pulak nak main sembunyi2..orang kadang2 malas nak cari..

yang ni penting sekali...kira yang paling penting kot..rajin2 blogwalking ke blog orang lain..singgah tu sila-sila la tinggalkan mesej di cbox,fibox atau ape2 jelah..kalau blog korang takde mende ni..dan nak letak..dapatkan kat sini..Cbox  atau Fibox
dan jangan lupa komen entri2 mereka..
korang boleh buat pop-up window comment supaya senang pengunjung2 blog korang bagi komen.
dan apa salahnya korang follow blog orang lain yang korang singgah tu..alang2 masuk kan..:)


dan kalau korang nak boleh juga daftarkan yang ini

banyakkan mengunjungi blog2 yang berinfo..yang lebih otai..

selain itu korang boleh join segmen2 yang boleh menambahkan follower korang..banyak dan berlambak blog2 yang anjurkan segmen..sampaikan tak terlarat nak join..hehe
korang juga boleh join group2 blog kat facebook bagi yang ada facebook tu
contoh group macam group aku ni ha..
pergi join sekarang..boleh ping korang punyer update tu..

jangan spam link sudah..hehe

group lain pun banyak..SINI

okey dengan entri ni aku harap korang akan dapat apa yang korang nak..
orang selalu kata usaha tangga kejayaan..
kalau korang rasa follower ramai boleh buat korang gembira..teruskan..

bagi yang baru start blogging tu..semoga teruskan usaha anda..
jangan cepat mengalah..
>_<

p/s: jika rasa tips ini berguna,sila share..tapi jangan lupa kredit to me!!!




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

45 comments:

  1. huhu . betol2 . tapi dorang dah jenguk xnak follow laak -.-

    ReplyDelete
  2. thanks 4 da info.Bagi TM yg nerwbie nie info nie tersgt la berguna.yeehahhh..

    ReplyDelete
  3. betul2 . tapi kalau follow pun , lagi best kalau readers kan ... wuwuw ~

    ReplyDelete
  4. lagi satu jgn telalu bnyk widget sbb ..pngguna berokband ssh nak masuk skit ! bb ska buat hal time hujung bulan !!

    ReplyDelete
  5. Gud tips..thnx!!

    Entri terbaru di blog JR: "Hantu Kak Limah Balik Terengganu: Final Episode"

    ReplyDelete
  6. cik oda berblog ikut suka ati je kih kih

    ReplyDelete
  7. bestnya entry akak...
    mmg berguna sgt2...
    thanks akak for the info...

    ReplyDelete
  8. tq dear.. tapi kan kekadang tu g blog diorg komen2 diorg diam je. sedih jugak.. hukhuk.. -.-

    ReplyDelete
  9. kite nak try la..hehe..mana tau bleh tambah followers pas ni..:) thanks 4 da info..

    ReplyDelete
  10. akak ! boleh tak buat tuto cmne nak letak churp2 tu . kita dah daftar , pas tu tak naik2 pun .

    ReplyDelete
  11. follower ni semangat kita utk terus menulis blog... tp, sy sekrg dah sedar klu org nak follow tu biar ikhlas... dan benar2 suka kat blog kita... bru die boleh dtg selalu...

    http://mohdfaizulosman.blogspot.com/2012/05/kejutan.html

    ReplyDelete
  12. ok .. thank you.. akan cuba ikut .. http://1peminat.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. singgah bace tips berguna :D

    ReplyDelete
  14. susah kan nk dpt followers ni..huhu..

    ReplyDelete
  15. susah kan nk dapat followers ni..huhu

    ReplyDelete
  16. nice! dapat follower yang jadi reader sekali besstt.

    ReplyDelete
  17. yeah,setuju! follower ramai,pengunjung ramai,hits dan duit pun masyukk byk la kan? hehe

    ReplyDelete
  18. nice entry.
    sy pown bru try nk blogging.

    ReplyDelete
  19. ok2 i will try it...harap boleh dpt ramai followers...hehe..

    ReplyDelete
  20. okeh macam like the best je tips nih ..
    boleh try ni.
    nice blog !

    ReplyDelete
  21. amat berguna..bru nk blogging hehe...

    ReplyDelete
  22. thnks for information.. bg sesiapa datang la singgah ke blog sy n jd follower di blog sy http://sanqcollection.blogspot.com/

    ReplyDelete
  23. Tip yang bagus buat para blogger...
    Datanglah ke laman blog saya...
    Http://uzaify69.joowaal.net/

    ReplyDelete
  24. Tengs admin Arra bagi tips berguna. saya dah follow blog awake. Sudi2 laa jenguk blog baru saya ; http://kataktu.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. nice one. saya baru jee buat blog. sila sila tengok tengok blog entri saya http://akubebel.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. Noted. thanks for sharing. selaku newbie, tip ni sangat berguna. Jemput la ke blog saya http://izzatihasbullah.blogspot.com, amat berbesar hati sekiranya blh beri komen untuk blog saya tu.

    ReplyDelete
  27. thanks for the tips :D
    hope you may visit my blog too..
    anyone wanna follow each other?

    http://febrinasilalahi-piakacangitem.blogspot.com/

    thankyou

    ReplyDelete
  28. thanks ! :),, follow kite tau ,,baru je ni buat blog

    http://cadburymilk98.blogspot.com/

    ReplyDelete
  29. thanx :)
    bnyak manfaat pada syira..
    newbie.. hehe

    follow blog kita kalau sudi ^_^

    http://syahirahshahnun.blogspot.com/

    ReplyDelete
  30. Thanks for sharing. Memang susah giler nk tambah follower. Jom jengah blog http://superbvit.blogspot.com/
    Tlg join follower ye. Siapa jd follower 5 pertama dpt hadiah. Hihihi...

    ReplyDelete
  31. Join blog cari kerja partime latest di http://iM4Uworks.blogspot.com

    ReplyDelete
  32. amat membantu..hihihihi....mari masuk2 sini... www.chentacadburyku.blogspot.com

    ReplyDelete
  33. Terima kasih...info yg ringkas dan senang faham...Sharing is caring...:)
    Sila-silalah ke blog saya @http://www.hennyzafaisal.com

    ReplyDelete
  34. terimas kasih kerana berkongsi hihihih

    ReplyDelete
  35. klu nk baca novel tempah kad kahwin bolehla ki blog kita. http://jmjkadkahwin.blogspot.com/

    ReplyDelete
  36. Thanks for the info. I will try my best =D

    ReplyDelete
  37. http://jmjkadkahwin.blogspot.com/.. sya pengguna blog baru..singgah2 la

    ReplyDelete
  38. Nice advice...will follow all the point..
    Sy pon newbie...huhu..
    Ringan mata..ringan jari..
    Jom singgah ke blog sy yg x brpe nk cun lg..hehe
    ainkaswa.blogspot.com

    ReplyDelete
  39. Hi sy msih baru. Follow sy k? More info pasal pD(port dickson) di blog sy. Jajaaman.blogspot

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
no harsh words please...
Admin tidak akan bertanggungjawab dengan komen yang ditinggalkan.

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE