Sunday, December 30, 2012

Ah,dua line!


Assalamualaikum wbt..
Syukur pada Allah swt..
Ketidakhadiran 'bendera merah' bulan ni (12) menunjukkan kehadiran orang baru dalam hidup aku dan keluarga.

Dah beberapa minggu rasa tak sihat..tak bermaya.tapi,aku tak lah syak apa-apa.sebab masih mampu buat kerja..siap pindah rumah lagi..
Tapi bila dah tak period lebih 2 minggu,akhirnya aku beli juga UPT dekat kedai..

Malam tu aku mimpi..aku dah check UPT tu dan keputusannya positif..
Bila tersedar..ah,mimpi je.maklumlah dah lama menunggu..

Pagi-pagi lagi aku bangun nak check..dah siap celup strip,cepat-cepat masukkan dalam sampul.kononnya nak suprise.haha.

Seminit lepas tu..aku tengok..ada 2 line! Positif!
Masa tu semua rasa ada.gembira,takut,berdebar..ah! Positif..saat-saat yang dinantikan..hehe.


Sekarang,tunggu masa untuk booking dekat klinik..
Semoga kandungan aku selamat.:)


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Friday, December 28, 2012

Makanan segera mengambil tempat


Assalamualaikum wbt..
Hai..meh jom makan mee segera..malam ni pulak makan makanan dalam tin..
Maklumlah dekat Malaysia sekarang ni banyak sangat makanan segera.tak payah nak susah-susah masak kari ke..tomyam ke..nak perah santan..semua dah pakai kiub..pakai dalam tin..


Sekarang ni keluar lagi produk mi segera..yang mamee chef tu..bertambah lagi la satu menu untuk makan..
Orang sekarang tak fikirkan kesihatan..fikir sedap dan cepat je.
Apa susah..kan?

Entahlah..apa akan jadi 20tahun lagi..orang dah tak masak kot.hehe.
Fikir-fikirkanlah..

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Sunday, December 23, 2012

Jururawat tidak dihargai?

Assalamualaikum wbt..

Inikah perasaan bila bergelar Jururawat?gembira atau duka?tiada siapa yang peduli sebenarnya..
Apa mereka kisah?mereka bukan berada ditempat kami..mereka bukan merasai seperti apa yang kami rasa.

Sudah banyak luahan-luahan daripada Jururawat-jururawat di Malaysia ni yang mana tugas mereka yang tidak dihargai.

Mungkin ada yang memandang rendah kerjaya jururawat..maklumlah bukan kerjaya yang profesional..tahap diploma je kan..
Yes! Memang..tapi ni kerja yang paling mulia daripada mana-mana kerjaya kat dunia ni..

Aku sedih betul..bila ada aduan yang dibuat oleh pesakit atau waris yang kami tidak lakukan..kadang-kadang apa yang kami lakukan itu adalah yang terbaik untuk mereka..malah ada yang terus dimaki,diherdik..mereka yang tidak memahami bidang tugas kami berterusan menghentam kerjaya kami meskipun yang buat kesalahan hanya segelintir.
Sampai bilakah kami jururawat-jururawat ini akan dipandang hina hanya kerana kami melakukan perkara-perkara yang sesetengah anak pun tidak mampu melakukan hal demikian pada ibunya?
Kami buat secara ikhlas,tidak mengharapkan balasan mahupun pujian..apa yang kami perlukan adalah sedikit kepercayaan..
P/s: never judges

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Saturday, December 15, 2012

Bread Butter Pudding



Assalamualaikum wbt..

Wah! Rindunya dekat blog..tak dapat nak online via laptop..merajuk agaknya sampai mematikan diri sendiri..nak repair pun belum ada kesempatan..format je tu,nanti okey..
Nak format,CD windows pula tak ada kat sini..jadi,simpan tepi dinding je dulu..hehe

Mohon maaf kepada teman-teman yang singgah kerana singgahan tak berbalas..maklumlah online guna handphone..
Sejak jarang buka blog,aku dah makin rajin buat kuih,kek..dan lain-lain..makan pun asyik cari yang sedap-sedap je.
Dua tiga hari yang lepas aku minta resepi bread butter pudding dari kawan..resepinya simple sahaja,semua orang boleh buat.

Anak aku pun nampak suka dengan makanan macam ni..
Sesiapa yang nak mencuba,jom lihat resepi..


Bahan-bahan(untuk 4-5 orang)

1.roti 4 keping
2.telur 4 biji
3.600ml susu cair atau fresh milk
4.4 sudu besar gula pasir
5.sedikit esen vanilla
6.kismis dan coklat cip
7.sedikit planta


Cara-cara

Sapukan planta pada roti.roti dibuang kulit tepi dan disusun dalam bekas pembakar bersama kismis.
Kemudian ketepikan. Pukul telur dengan susu cair,masukkan gula..dan esen vanilla.
Bila dah siap,curahkan keatas roti..
biarkan seketika.
Bakar selama 20-25minit,suhu 180°.
Bila hampir masak,taburkan cip coklat.
Boleh dihidang panas atau sejuk.

Selamat mencuba..:)

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Wednesday, December 5, 2012

Istanbul aku datang pulak dah!

Hai..next entry yang diposkan via handphone.okeh..saja nak bagitahu.

Nak dijadikan cerita..
Aku ni sebenarnya dah lama tak tengok cerita melayu..sebab aku lebih suka cerita omputeh,cina dan korea.kalau minat pun cerita melayu lama lakonan arwah P.Ramlee.jiwa melayu jati ko..hehe.

Baru-baru ni saja timbul cerita lakonan lisa surihani dan tomok..istanbul aku datang tu..eii..tak sabar..tak sabar..hehe.teringin jugalah nak tengok..last aku tengok cerita melayu,cerita mariam kampung putat..tu pun sebab hanis zalikha yang berlakon.hehe.
Tapi,baru saja tengok separuh..pun via handphone..gigih betul aku buka youtube tu ha..dah tengok sampai separuh.tiba2 padam pula handphone.nak buka lagi sekali dah tak de pulak ceritanya yang full...ceritanya tergantung le sampai sekarang..

Yang lain rasanya ok je cerita tu cuma tak bestnya.bila bab agama tu..peluk-peluk dekat Malaysia takpe..haish..pastu macam mana aku nak suka cerita melayu? 
Omputeh cakap not nice la.hehe.

Pesan aku sebagai penaja,nak buat cerita,kaji dulu..bukan main ikut sedap je..kan..kan?
P/s: not nice!

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, December 4, 2012

Masa dan wang,mana lebih penting?


Hai..
ini pertama kali aku postkan entri gunakan handphone.aku kolot kan?orang lain dah berzaman dah guna,aku baru nak cuba.hehe
Semenjak-dua menjak ni..semakin mengalami kekangan dari segi masa.asyik kerja saja memanjang.anak aku pun dah mulai bosan dah..maklumlah cuti sekolah.tetapi tak ada sebarang aktiviti.

Memang,dari segi kewangan..aku tak ada banyak masalah.kata orang,untuk makan pakai tu..lebih daripada cukup.
Tapi,itulah..mungkin Tuhan beri aku kesenangan dari segi itu.tetapi dari segi masa.aku takde!

Bukan senang nak cari masa untuk bersenang lenang macam orang lain..kalau aku cuti pun,Mr PPP oncal..tak boleh pergi mana-mana juga.
Haih..dugaan betul kalau mencari kesenangan dunia ni kan?

P/s: patutlah belum ada rezeki dapat anak no2.

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Monday, November 26, 2012

Mimpi ngeri sungguh!



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Hari ini hari yang cukup penat bagi aku...sebab perlu cover untuk hantarkan pesakit ke Jabatan Radiologi bagi temujanji MRI dan CT TAP..
pesakit tu sakitnya NPC (Nasopharyngeal Cancer) memang dah tak boleh lying flat..memang dekat wad pun dia sentiasa berada dalam prop up position.

Nak dilengkapkan cerita,MRI dan CT TAP adalah prosedur yang memerlukan pesakit baring flat dan akan masuk dalam terowong.Bagi prosedur MRI,mengambil masa selama 1jam..lebih kurang lah.kalau CT TAP tu sekejap je..dalam 10-15 minit.

sebelum masuk tu dah satu hal nak suruh pesakit baring flat..pesakit tu memang dah nampak lain masa tu..sebab memang tak boleh nak baring macam tu..agak-agak macam semput je..aku dengan selamba je cakap pada doktor tu..minta supplykan oksigen..sebab takut pesakit tiba-tiba SOB...memang naya aku..

Then...masuklah pesakit tu ke bilik MRI...segalanya berjalan lancar sehinggalah 31 minit kemudian..pegawai Radiologi tu panggil..SPO2 pesakit tiba-tiba drop...aku dah agak dah! 85% tu pun under oksigen 3liter nasal prong.
kitorang keluarkan pesakit tu dari situ dan kami diarahkan untuk ke Radiologi department...sebab MRI cancelled..diorang tak berani nak teruskan prosedur tu.

ok,aku pun tolak lah pesakit tu dengan PPK yang menemani aku ke Radiologi Department..sampai je dekat kaunter..terus minta staff sana supplykan oksigen untuk pesakit..

selepas doktor tengok,dia tanya aku samada nak teruskan prosedur atau macam mana..aku cakap,aku tak berani nak teruskan dengan SPO2 drop,BP drop..lepas bincang-bincang..aku cakap nak bawa pesakit ke A+E..(kecemasan) sebab doktor di situ macam tak tahu nak buat apa memandangkan pesakit tu bukan under hospital mereka.

Aku cakap aku tak kira...nak juga pesakit tu dihantar ke A+E sebab aku tak nak bawa balik pesakit dengan keadaan BP dan SPO2 drop...sekurang-kurangnya sudah distabilkan.Then,tolaklah kami ke Resus Zone...
Alhamdulillah sebab staff disitu layan kami dengan baik..mungkin sebab ketika itu tidak ramai pesakit..

Bila doktor disana check..diorang pun dah tak boleh nak buat apa-apa memandangkan pesakit itu sudah pun DIL NAR..dan kami diminta membawa pulang pesakit tu ke hospital kami..
sempat lagi doktor disana bergurau..

"kalau apa-apa jadi dalam ambulans..korang tengok je ya..."

Kami balik dengan hati yang gundah..takut betul..2 minit sekali check BP...haha..tapi pesakit tu nampak ok..GCS full...Ambulans pun dah bertukar jadi roket..aku dah mabuk-mabuk laut bila sampai dekat hospital kami..maklumlah..dentuman demi dentuman kami lalui..fuh!! mahu tercabut kepala rasanya..hehe

Dah serik nak hantar kes..aiyoo..selalu sahaja pesakit yang aku hantar..akan mengalami situasi yang sama..
masa tu rasa macam perut nak terburai..takut sangat!!
harap-harap lepas ni dah tak kena macam ni..tapi.....esok dan lusa oncall...waaaaa....tak nak! tak nak!
mimpi ngeri!

p/s: mood: nak berhenti kerja...haha


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Saturday, November 24, 2012

Senaman si Tommy



Assalamualaikum wbt..
{。^◕‿◕^。}

Semalam dapat jumpa satu senaman yang agak menarik...juga menarik minat kanak-kanak untuk bersenam..Senaman Si Tommy.
first time dengar dari Mr PPP..memang aku gelak habis-habisan sebab dia boleh minat lagu macam tu..
last-last sebab anak aku minat dan terpaksa jadi cikgu yang mengajar dia buat senaman ni...hehe


"Tangan kiri di depan, ke belakang,
Depan belakang, lalu goyangkan,
Lakukan seperti ini dan berputarlah,
Mudahkan caranya.

Uuuuhhh... ayuh bersama,
Uuuuhhh... bersama-sama,
Uuuuhhh... ayuh bersama,
Pegang lutut tangan di angkat, yai yai ya"

# ulang rangkap yang sama cuma perkataan tangan kiri ditukarkan ke tangan kanan,kaki kiri dan kaki kanan..

simple tetapi menarik...sila cuba...hehe


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, November 22, 2012

Etika berbalas mesej dengan perempuan



Assalamualaikum wbt..
{。^◕‿◕^。}

hai.hai readers...jumpa lagi kita dengan topik yang baru..
kali ni nak berkongsi etika-etika berbalas mesej dengan perempuan..okeh..ini adalah rekaan semata-mata ya dan hanyalah gurauan yang penuh makna..hehe
etika-etika ini boleh digunakan jika korang dalam proses untuk ambil hati seorang perempan ataupun bermesej dengan awek korang.cekidaut...

1.Mesej mesti panjang
okey..yang ini sudah pasti..pantang kalau taip mesej pendek-pendek..mesti panjang-panjang juga.walaupun merapu tu tak apa..janji panjang..haha.

2. Jangan balas 'ok'
kalau balas 'ok' mahu perang dunia ketiga aku rasa..nak-nak lagi kalau mesej perempan tu panjang lebar menerangkan kat korang..memang cari nahas lah kalau buat macam tu..
perempuan beranggapan korang tak bersungguh-sunggh nak bermesej dengan mereka dengan dua huruf tersebut. 

3. Elak  balas lambat
kalaulah korang saja-saja nak balas lambat..manalah tahu kan...lepas tu mesej kawan tu korang delaykan balasannya setengah jam atau satu jam...terutama kalau mesejnya agak bermotif 'soalan penting'....memang korang akan menahan rajukan yang berpanjangan..alasan korang takkan diterima walaupun korang telah menerangkan berkali-kali bahawa korang telah tertelan julap...hehe...kebiasaannya lelaki lewat balas mesej kerana main game...betul??

4.Jawab pertanyaan betul-betul
kalau korang diberi soalan.sila jangan jawab dengan soalan juga..itu memang pantang! 
seboleh-bolehnya jawablah soalan mereka dengan sejujurnya..jangan cuba-cuba untuk menipu...

5.Gunakan tanda bacaan
topik ini seringkali menjadi bahan untuk buat entri...kebanyakan perempuan lebih mengekspresikan mesej mereka dengan tanda bacaan seperti , ! :) dan sebagainya..berbanding orang lelaki yang mesejnya tanpa apa-apa...even noktah pun jarang-jarang letak..hehe

sebenarnya banyak lagi kan?? sebenarnya perkara-perkara simple seperti diatas boleh menyebabkan berlakunya rajuk yang berpanjangan..biasalah..kalau sedang berkasih-kasihan memang hati cepat terusik...kala korang ada lagi etika-etika yang boleh ditambah...jom kongsikan disini..





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Wednesday, November 21, 2012

BANTU PALESTIN



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}



Dengan lafaz Bismillahhirrahmannirrahim kami melancarkan satu aktiviti amal yang dinamakan BANTU PALESTIN kami iaitu ahli GBS dan GROUP BLOGGER APAKAH? mengambil inisiatif mengadakan satu kutipan sumbangan untuk membantu saudara Islam diPalestin. Sumbangan ini terbuka kepada semua pihak sama ada blogger mahupun bukan blogger. Sama-sama kita berganding bahu meringankan beban saudara kita disana.


Info tambahan :



Sumbangan BERMULA dari : 21 November 2012 hingga 12 Dis 2012



Kepada yang sudah memberi sumbangan anda hanya perlu inform Yuyu Ali (Nur Maizatul Idayu Mat Ali) dan Nabiel Faan (Nabil Farkhan Radzuan) untuk GBS dan MK Syahir 0132757252 untuk Group Apakah samada secara PM di facebook mahupun mesej/hubungi no. telefon yang tertera di poster untuk memudahkan urusan sumbangan. 



Anda juga boleh menyebarkan poster ini diblog, difacebook atau dimana sahaja.. semoga dengan usaha kecil kita ini dapat membantu Saudara Islam kita disana.. 



Derma ikhlas anda akan memberikan senyuman buat mereka disana :) 



Segala budi dan jasa anda semua hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya.. 




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, November 20, 2012

Koleksi Resepi Durian,Mangga crepe pelbagai versi


Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}




versi satu


Bahan2..

500 gm susu segar
6 sudu aiskrim soda F&N
4 sdb gula kastor
4 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
60 gm butter - cairkan
1 sudu kecil pewarna kuning
270 gm tepung gandum - ayakkan
1/2 sudu teh garam

Filling

1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
Isi Durian/mangga/raspberry yang telah dilenyek.


versi 2


Bahan untuk kulit
250gm tepung gandum
2 biji telur
500ml santan
1/2 sudu teh garam
Pewarna (ikut suka nak warna apa, yang selalu orang buat warna hijau atau kuning telur)

Filling
1 cawan Non Dairy Whipping Creme
Isi durian,mangga,rasberry yang telah dilenyek


versi 3


Bahan
50 gram tepung gandum
1 penutup esen vanilla..
pewarna kuning,hijau,merah
1 sudu besar tepung ubi kayu
sebiji telur
3 sudu teh/kecil butter

160 ml air
40 ml susu cair/fresh milk
2 sudu besar gula halus..

inti

150 ml fresh cream/whipping krim

atau inti pastry cream 

2 cwn susu segar@cair
1/2 cwn gula-boleh kurgkan..
4 biji kuning telur saiz A
2 sdt serbuk vanila
secubit garam
6 sdb tepung jagung
2 sdb butter


cara membuat pastry cream

masukkan susu 1/4 dulu dan gula..
msak dlm api yg kecil hingga sebati..
masuk telur kacau lagi..
masukkn vaninlla dan garam..kacau sebati..
msukkn tpg jgung sesudu dulu..
kacau masukkn bki susu dan tpg jgung semuanya..
dan masukkan butter..
kacau sebati hingga mendidih..
tukar ke dalm mangkuk..tutup mngkuk dgn plastik pembungkus..
simpan dlm peti selama 3 jam @ semalman
nak guna gaul seketika..
dari Jom Masak



Cara membuat 



Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.


Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.


Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering. Angkat dan biarkan sejuk.


Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream. Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Monday, November 19, 2012

Ratapan Gaza..





Bagaimana rasanya anda melihat gambar ini?? sungguh aku tidak sanggup!
kanak-kanak sekecil ini dijadikan mangsa mereka-mereka yang rakus dalam mengejar keduniaan..
mungkin mereka boleh tidur malam tanpa merasa resah..mereka bergembira apabila bom-bom mereka mengenai sasaran..
malah boleh bergembira mendengar jeritan dan tangisan mereka yang kehilangan insan tersayang..



Hanya doa yang mampu dikirimkan mengiringi perjuangan saudara seislam di semenanjung Gaza..
biarpun jauh..terasa peritnya dihati mengenangkan penderitaan yang mereka alami sepanjang hari..
dengan bunyi bom,tembakan..bagaimana mereka tidur?? bagaimana mereka makan??
malah menahan kesakitan sebegitu rupa?

menitis air mata menyaksikan dan mendengarkan berita tentang mereka..ada sahaja nyawa yang melayang setiap hari..
Tabahlah wahai saudaraku...tempatmu di Syurga...

penindasan dan kekejaman mereka yang berterusan di bumi Gaza harus menginsafkan umat islam di Malaysia supaya tidak lagi leka..apatah lagi bertelagah sesama sendiri.


GAZA CITY 18 Nov. - Serangan udara Israel ke atas bahagian tengah Gaza, hari ini menyebabkan 10 orang terbunuh, termasuk enam kanak-kanak Palestin dan tiga wanita, kata jurucakap perkhidmatan kecemasan.
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Friday, November 16, 2012

Tonton rancangan memasak boleh gemuk



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Percaya tak?? percayalah..buktinya dalam Akhbar Berita Harian seperti dibawah..
Berita Harian
Jumaat, 16/11/2012
Tonton rancangan memasak boleh gemuk
London: Sekumpulan saintis merumuskan bahawa seseorang akan menjadi lebih gemuk sekiranya mereka menonton rancangan memasak berbanding menonton rancangan lain seperti program alam semula jadi.
Dalam satu kajian, penyelidik mendapati bahawa penonton lebih gemar mengambil makanan ringan jika menonton rancangan memasak seperti Masterchef atau Great British Bake-Off berbanding sekiranya mereka menonton sebuah rancangan alam semula jadi, lapor akhbar Daily Mail.
Dalam kajian berkenaan, psikologi Amerika Syarikat merekrut 80 orang dewasa untuk mengenal pasti apa kesan menonton televisyen terhadap selera makan seseorang.
Separuh daripada peserta diminta menonton rancangan memasak manakala yang lain menonton sebuah program mengenai alam semula jadi.- Agensi (myhealth)

 aku percaya..sebab,bila tengok rancangan memasak ni,perut cepat lapar..walaupun baru sahaja makan...kita akan tetap tergoda dengan makanan yang ditunjukkan..
jadi,kepada yang on diet..sila jangan tengok Masterchef..hihi



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, November 15, 2012

Saya join GA 2012 Nurul Yui



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Meriah.meriah...meriah...hehe
GA oleh Nurul Yui.


Aku join GA 2012 Nurul Yui sebab nak menang hadiah..sudah tentulah kan..
selebihnya nak menang kraf dari hasil tangan Nurul Yui sendiri..cantik..
boleh tengok hasil kerja Nurul Yui dekat sini..
lagipun,aku jarang join GA apatah lagi menang,.hehe..tapi tak salah kalau nak mencuba nasib.

jom sertai sebelum 23.11.2012


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Wednesday, November 14, 2012

ww : Cantik tetapi....


Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}








p/s: cantik tetapi bahaya..sama macam perempuan..kan??:P



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Nursing Intervension-Nephrotic syndrome



Potensi Infeksi berkait dengan Pertahanan Badan yang Lemah, cecair yang Berlebihan.

Objektif:
Infeksi dapat dielakkan dengan tiada tanda-tanda infeksi seperti peningkatan suhu badan.

1. Lakukan pemerhatian tanda vital 4 hourly untuk mengesan sebarang perubahan yang menandakan pesakit mengalami infeksi.

Contohnya : peningkatan suhu badan.
Rasional : peningkatan suhu menandakan berlakunya infeksi.

2. Beritahu pesakit supaya menjaga kebersihan diri untuk mengelakkan infeksi.

Contohnya : mandi setiap hari.
Rasional : jika tidak menjaga kebersihan, risiko untuk mendapat infeksi lebih tinggi.


3. Nasihatkan pesakit supaya memberi perhatian pada jagaan kulit.

Contohnya : jangan garu, sapu losyen, dan elakkan kecederaan.
Rasional : pesakit mengalami edema dan menyebabkan kulitnya mudah tercedera. Jika tercedera, risiko mengalami infeksi lebih tinggi.


4. Amalkan standard precaution dan teknik aseptic dalam merawat pesakit, serta menjalankan perawatan dengan lemah-lembut.

Contohnya : semasa menukar cadar, elak menarik kainan dengan kasar dan kuku jururawat hendaklah sentiasa pendek.
Rasional : untuk mengelakkan kecederaan yang boleh menyebabkan infeksi kerana imuniti badan pesakit lemah.


5. Nasihatkan pesakit mengambil nutrisi yang seimbang, tinggi kalori, tinggi protein dan vitamin serta kurang garam.

Contohnya : daging, telur dan sayuran hijau
Rasiohal : untuk meningkatkan imuniti badan pesakit dan dapat mengelakkan risiko infeksi.


6. Sediakan persekitaran yang terapeutik untuk pesakit.

Contohnya : hadkan pelawat yang melawat pesakit.
Rasional : pesakit mempunyai imuniti badan yang rendah dan mudah mendapat infeksi.


7. Rawat penyakit utama (Nephrotic syndrome) dengan menggalakkan pesakit mengikut perawatan yang betul.

Rasional : untuk mengurangkan risiko infeksi.


8. Galakkan pesakit mengambil ubatan seperti yang diarahkan oleh doctor mengikut dos dan masa yang telah ditetapkan.

Contohnya : Ubatan diuretic, corticosteroid, agen cytotoxic dan antibiotic profilaksis.
Rasional : dapat mengurangkan risiko mendapat infeksi.


9. Nasihatkan pesakit supaya mematuhi tarikh temujanji yang telah ditetapkan oleh doctor.

Rasional : bagi mengesan tanda-tanda penyakit berulang dan mengelakkan daripada berlakunya sebarang infeksi jika perawatan tidak dijalankan dengan betul.



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Contoh Reflektif Praktis 2



Peristiwa berlaku semasa saya menuntut di Tahun 3 Semester II bertempat di dewan bedah Hospital ………… pada minggu ketiga penempatan klinikal.

Ketika itu saya menjadi pembantu ‘scrub nurse’ di samping Jururawat (staffnurse/SN) Zarina dalam pembedahan appendicectomy yang diketuai oleh Mr……. (surgeon).

Di awal pembedahan, segalanya berjalan lancar.Tugas saya dalam membantu SN Zarina menyediakan peralatan pembedahan seperti memasang blade,stich dan membersihkan peralatan yang telah digunakan di samping belajar untuk mengenali peralatan.

Seperti biasa,SN Zarina telah memberikan saya peralatan yang telah tercemar dengan darah pesakit untuk dicuci dan diletakkan di dalam set appendicectomy. Salah satu peralatan yang telah diberikannya adalah scissor.Saya telah mengikut segala arahan dan cuba untuk tidak melakukan sebarang kesilapan semasa melakukan tugas.

Setelah pembedahan hamper selesai,SN Zarina mengarahkan saya supaya memberikan scissor yang telah diberikannya tadi.Saya ingin mengambil scissor tersebut tetapi tidak menjumpainya di dalam set peralatan tersebut.SN Zarina juga telah membantu saya untuk mencari scissor tersebut tetapi tidak menjumpainya juga.

Saya pada ketika itu berasa sangat takut dan tidak tahu untuk berbuat apa.Keadaan di dalam bilik bedah sedikit kecoh apabila scissor yang ingin digunakan masih belum dijumpai.Surgeon dan doktor pula sedang menunggu sehingga scissor dijumpai semula.SN Zarina telah bertanya kepada doktor dan circulating nurse yang ada di dalam bilik bedah sekiranya mereka ternampak scissor tersebut.Saya pula sedang berusaha mengingati kembali di mana saya telah meletakkan scissor tersebut dan saya yakin saya tidak meletakkannya di tempat yang salah.

Mujurlah selepas itu,SN Zarina telah mengajak saya supaya melakukan pengiraan peralatan yang berada di dalam set appendicectomy tersebut sekali lagi.Setelah mengira dan menyusun peralatan yang ada dengan betul dan mengikut jenisnya,kami telah berjaya menjumpai scissor tersebut di dalam set berkenaan.Rupanya saya telah tersalah letak scissor tersebut di tempat yang tidak sepatutnya dan tidak meletakkannya mengikut jenis peralatan di dalam set tersebut dan mengakibatkan kesukaran untuk mencarinya.


SN Zarina telah menasihati saya supaya meletakkan peralatan mengikut jenis dan saiz dengan betul supaya dapat memudahkan proses pengambilan dan penggunaannya.Saya telah meminta maaf kepada SN dan doktor yang terlibat di atas kecuaian saya dan menyebabkan proses pembedahan tergendala sebentar.Saya juga telah berjanji agar akan lebih berhati-hati dalam pengendalian peralatan agar peristiwa yang sama tidak berulang sekali lagi.


PERASAAN

Sebelum kejadian,saya berasa amat teruja kerana dapat menjadi second scrub nurse buat pertama kali di bilik bedah.Perasaan yang teruja dan tidak memikirkan akan melakukan sebarang kesilapan semasa melakukan tugasan.Rasa berdebar-debar kerana baru pertama kali ingin membantu dalam proses pembedahan.Saya juga merasa selesa dan yakin tidak akan melakukan sebarang kesilapan dengan adanya jururawat yang sedia memberikan tunjuk ajar.

Semasa kejadian,saya berasa amat panik dan berdebar-debar atas kesilapan yang telah saya lakukan.Rasa takut apabila akan dimarahi oleh surgeon,doktor dan jururawat yang bertugas kerana telah membantutkan pembedahan akibat kecuaian saya.

Selepas kejadian,saya berasa amat bersyukur kerana akhirnya scisscor tersebut berjaya ditemui dan pembedahan boleh dilakukan seperti biasa.Mujur saya tidak dimarahi oleh kakitangan yang bertugas dan perasaan lega terasa di dalam hati kerana segalanya telah berjalan seperti sebelumnya.Perasaan malu kepada kakitangan lain serta rakan yang ada di tempat kejadian juga timbul akibat kecuaian yang telah saya lakukan.


PENILAIAN


KEBAIKAN PERISTIWA

1. Saya akan lebih berhati-hati dan bertanggungjawab semasa melakukan tugas dan perawatan ke atas pesakit supaya sebarang kecuaian dapat dielakkan.Sikap berhati-hati semasa menjalankan tugas mampu mengelakkan sebarang komplikasi dan masalah buruk akibat tindakan kita yang cuai. Contohnya,tidak cuai dan leka semasa bertugas bagi mengelakkan kejadian seperti tertinggal peralatan seperti gauze atau swab di dalam badan pesakit ataupun tersalah letak peralatan sehingga mengakibatkan kesukaran untuk mencarinya semasa pembedahan.


2. Saya menyedari bahawa kita haruslah mengamalkan cara kerja yang sistematik dan teratur.Contohnya, mengemas peralatan mengikut jenis dan saiz peralatan di dalam set peralatan yang disediakan bagi memudahkan proses pengiraan dan pengambilan peralatan.

3. Dapat menyedarkan saya bahawa pentingnya melakukan kerja mengikut standard of procedure agar tatacara berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah.Dengan mengamalkan cara kerja mengikut tertib,kerja akan berjalan dengan lancar dan sebarang masalah dapat dielakkan.

4. Perlu mengamalkan kerja berkumpulan dan membentuk sikap saling bantu-membantu bagi memudahkan tugasan dengan adanya komunikasi yang berkesan.Sekiranya tidak ada sikap saling bantu-membantu dan komunikasi yang berkesan akan menyebabkan tugasan tidak dapat dilakukan dengan sempurna dan cepat.Sebagai contoh,SN Zarina membantu saya dalam mencari scissor tersebut dan berkomunikasi dengan doktor untuk bertanyakan tentang scissor tersebut.


KEBURUKAN PERISTIWA


1. Mengakibatkan perasaan takut dan panik untuk membantu disepanjang prosedur kerana takut akan membuat kesalahan dan dimarahi kerana membantutkan prosedur.Perasaan ini membuatkan saya berasa tidak mahu mengambil peluang untuk menjadi scrub nurse sekali lagi kerana bimbang akan melakukan kesilapan lagi.

2. Mengakibatkan saya menjadi kurang keyakinan diri dalam melakukan tugas kerana pengetahuan dan pengalaman yang tidak mencukupi.Pada pandangan saya,kerja yang dilakukan memerlukan pengalaman dan pengetahuan yang mendalam bagi membolehkan seseorang melakukan tugasan dengan baik.Saya merasakan bahawa pengalaman dan pengetahuan saya masih lagi di tahap yang cetek.

3. Saya berasa sedikit malu dan rendah diri apabila jururawat dan doktor yang bertugas ketika itu mengetahui akan kesalahan saya.Perasaan ini timbul apabila kesilapan itu diketahui oleh semua kakitangan pada ketika itu dan mereka tahu bahawa saya telah melakukan kecuaian.

ANALISIS


Melalui peristiwa yang telah saya alami ini, saya telah mendapat suatu pengajaran yang amat berguna yang mampu saya perbaiki pada masa yang akan datang.Secara tidak langsung, terdapat pengajaran dan pembelajaran yang telah saya perolehi.

Dengan mempraktikkan kesempurnaan dalam melakukan setiap tugasan seperti melakukan kerja secara sistematik mampu mengelakkan kecuaian dan kesilapan dalam pekerjaan.Dengan ini,sebarang komplikasi atau kecederaan kepada pesakit dapat dielakkan.

Sentiasa melakukan tugas dengan cermat, dan berhati-hati serta melaksanakan tugas mengikut standard of procedure juga dapat melancarkan perawatan ke atas pesakit tanpa sebarang gangguan yang boleh melewatkan perawatan diberikan ke atas pesakit.

Peristiwa yang telah berlaku ini sedikit sebanyak telah memberikan saya satu nilai moral yang baik serta pengajaran yang cukup untuk membuatkan saya menyedari bahawa pentingnya sikap berhati-hati semasa melakukan tugas.Saya juga berjanji supaya tidak akan mengulangi kesilapan yang sama dan berusaha untuk mempertingkatkan lagi kemahiran saya melalui pengalaman dan proses pembelajaran sepanjang berada di dalam penempatan klinikal.Setiap kesilapan mempunyai hikmah disebaliknya,dan hikmah tersebut akan saya jadikan iktibar sepanjang menjadi Jururawat Pelatih dan Jururawat Terlatih kelak.



PELAN TINDAKAN


1. Segera mencari scissor yang dikehendaki di dalam set peralatan yang ada.

2. Bertanya kepada scrub nurse,circulating nurse dan doctor yang terlibat sekiranya terlihat scissor tersebut.

3. Mencari di atas lantai, di badan pesakit dan di bawah katil pembedahan sekiranya scissor tersebut terjatuh ketika penggunaan.

4. Segera mengambil tindakan dengan mengira semula peralatan di dalam set appendicectomy bagi mencari scissor tersebut sekiranya ada.

RUMUSAN

Saya berasa amat bertuah kerana telah berjaya menyiapkan tugasan ini.Dengan adanya reflektif peraktis,saya dapat menyedari kesalahan yang telah saya lakukan semasa praktikal dan pengalaman ini dapat saya jadikan iktibar pada masa hadapan.Disamping itu juga, ia juga dapat membuatkan diri saya supaya memperbaiki diri supaya lebih bertanggungjawab serta melakukan kerja dengan cermat semasa memberikan perawatan kepada pesakit agar sebarang perkara yang tidak diingini berlaku.

Selain itu,reflektif praktis ini juga dapat meningkatkan ilmu pengetahuan Jururawat Pelatih disamping membantu pelatih supaya berfikiran kreatif dalam melakukan sebarang tindakan.Reflektif praktis haruslah diamalkan dalam kerja seharian kita sebagai jururawat bagi membantu diri untuk mempelajari setiap kesilapan dan berusaha untuk memperbaiki diri pada masa hadapan bagi meningkatkan mutu kerja dalam melakukan perawatan ke atas pesakit.

RUJUKAN


1. Brunner & Suddarth’s Eleven Edition Textbook of Medical-Surgical Nursing

2. Kamus Jururawat Oxford Fajar Edisi Kedua

3. http://en.wikipedia.org/wiki/Appendectomy

kredit to: Nadiah

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Kuih Lapis 3 layer



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Petang-petang,hujan macam ni sedap juga kalau buat kuih..dah lama juga dapur tak berasap dengan kuih muih ni.asyik nasi saja kadang-kadang naik bosan juga kan??
jadi,dengan bersemangatnya aku turun ke dapur untuk melaksanakan hajat aku yang kempunan sangat nak makan kuih lapis..

Tadaaaaa!!! baru masuk ke dapur,dah siap ni haa...hehe..(tipu jer..)
dari jam 4 tadi lagi duk buat ni ha..ni baru saja siap..nak santap lah pulak..


cantik tak?? hehe..
cuma lakukan variasi untuk tarikan sikit...anak aku ni kurang makan,jadi...kalau tak sedap pun at least nampak cantik..
tapi,dah berpinggan-pinggan dia angkut keluar...sedap lah tu kot..

nak buat juga??meh aku kongsikan resepinya ya..

Bahan-bahan

1. 2 cawan tepung beras
2.1 1/2 cawan tepung gandum
3. 2 sudu besar tepung ubi kayu
4.400ml santan
5.600ml air
6. sedikit garam
7.1 cawan gula pasir..boleh tambah kalau nak lagi manis..
8.1 sudu teh esen vanilla/perisa pandan
9. 3 jenis pewarna

Cara-caranya

campurkan semua bahan di atas kecuali pewarna
bila dah sebati..tapiskan ke dalam 3 buah bekas yang berlainan dan masukkan warna..


sementara campurkan warna tu..panaskan kukusan anda..
kemudian masukkan satu warna ke dalam bekas untuk mengukus


tunggu sehingga 5 minit sebelum masukkan layer yang kedua..dan begitu juga seterusnya.


bila dah masukkan semua layer..tudung dan kukuskan untuk 10-20 minit lagi supaya kuih lapis itu benar-benar masak..

bila dah masak...tunggu sehingga sejuk sebelum dihidangkan..
nak makan masa panas-panas pun boleh...terserah pada korang..

p/s: antara kuih yang digemari selain kuih koci,kuih peria,kuih bakar..dll..



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, November 13, 2012

Sparkling Cursor



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Dah lama tak buat tutorial..so,hari ni nak start dengan tutorial yang dah lama tersimpan dalam my document aku neh..

hari ni nak ajar cara buat sparkling cursor..senang aje..copy code dibawah dan pastekan ke dalam HTML/Javascript


<script type='text/javascript'>

</script>

<script type='text/javascript'>
// <![CDATA[
var colour="#000000";
var sparkles=100;

var x=ox=400;
var y=oy=300;
var swide=800;
var shigh=600;
var sleft=sdown=0;
var tiny=new Array();
var star=new Array();
var starv=new Array();
var starx=new Array();
var stary=new Array();
var tinyx=new Array();
var tinyy=new Array();
var tinyv=new Array();
window.onload=function() { if (document.getElementById) {
var i, rats, rlef, rdow;
for (var i=0; i<sparkles; i++) {
var rats=createDiv(3, 3);
rats.style.visibility="hidden";
document.body.appendChild(tiny[i]=rats);
starv[i]=0;
tinyv[i]=0;
var rats=createDiv(5, 5);
rats.style.backgroundColor="transparent";
rats.style.visibility="hidden";
var rlef=createDiv(1, 5);
var rdow=createDiv(5, 1);
rats.appendChild(rlef);
rats.appendChild(rdow);
rlef.style.top="3px";
rlef.style.left="0px";
rdow.style.top="0px";
rdow.style.left="3px";
document.body.appendChild(star[i]=rats);
}
set_width();
sparkle();
}}
function sparkle() {
var c;
if (x!=ox || y!=oy) {
ox=x;
oy=y;
for (c=0; c<sparkles; c++) if (!starv[c]) {
star[c].style.left=(starx[c]=x)+"px";

star[c].style.top=(stary[c]=y)+"px";
star[c].style.clip="rect(0px, 5px, 5px, 0px)";
star[c].style.visibility="visible";
starv[c]=50;
break;
}
}
for (c=0; c<sparkles; c++) {
if (starv[c]) update_star(c);
if (tinyv[c]) update_tiny(c);
}
setTimeout("sparkle()", 40);
}
function update_star(i) {
if (--starv[i]==25) star[i].style.clip="rect(1px, 4px, 4px, 1px)";
if (starv[i]) {
stary[i]+=1+Math.random()*3;
if (stary[i]<shigh+sdown) {
star[i].style.top=stary[i]+"px";
starx[i]+=(i%5-2)/5;
star[i].style.left=starx[i]+"px";
}
else {
star[i].style.visibility="hidden";
starv[i]=0;
return;
}

}
else {
tinyv[i]=50;
tiny[i].style.top=(tinyy[i]=stary[i])+"px";
tiny[i].style.left=(tinyx[i]=starx[i])+"px";
tiny[i].style.width="2px";
tiny[i].style.height="2px";
star[i].style.visibility="hidden";
tiny[i].style.visibility="visible"
}
}
function update_tiny(i) {
if (--tinyv[i]==25) {
tiny[i].style.width="1px";
tiny[i].style.height="1px";
}
if (tinyv[i]) {
tinyy[i]+=1+Math.random()*3;
if (tinyy[i]<shigh+sdown) {
tiny[i].style.top=tinyy[i]+"px";
tinyx[i]+=(i%5-2)/5;
tiny[i].style.left=tinyx[i]+"px";
}
else {



tiny[i].style.visibility="hidden";
tinyv[i]=0;
return;
}
}
else tiny[i].style.visibility="hidden";
}
document.onmousemove=mouse;
function mouse(e) {
set_scroll();
y=(e)?e.pageY:event.y+sdown;
x=(e)?e.pageX:event.x+sleft;
}
function set_scroll() {
if (typeof(self.pageYOffset)=="number") {
sdown=self.pageYOffset;
sleft=self.pageXOffset;
}
else if (document.body.scrollTop || document.body.scrollLeft) {
sdown=document.body.scrollTop;
sleft=document.body.scrollLeft;
}
else if (document.documentElement && (document.documentElement.scrollTop || document.documentElement.scrollLeft)) {
sleft=document.documentElement.scrollLeft;
sdown=document.documentElement.scrollTop;
}
else {
sdown=0;
sleft=0;
}
}
window.onresize=set_width;
function set_width() {
if (typeof(self.innerWidth)=="number") {
swide=self.innerWidth;
shigh=self.innerHeight;
}
else if (document.documentElement && document.documentElement.clientWidth) {
swide=document.documentElement.clientWidth;
shigh=document.documentElement.clientHeight;
}
else if (document.body.clientWidth) {
swide=document.body.clientWidth;
shigh=document.body.clientHeight;
}
}
function createDiv(height, width) {
var div=document.createElement("div");
div.style.position="absolute";
div.style.height=height+"px";
div.style.width=width+"px";
div.style.overflow="hidden";
div.style.backgroundColor=colour;
return (div);
}
// ]]>
</script>
kod yang berwarna merah ialah untuk tukar warna....save dan view.
selamat mencuba


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Misi Pocong!!



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


Hari ini aku cuti..yes! saja nak bagitau nak kasi jeles..hehe
penat rasanya bekerja untuk beberapa hari yang lepas..semua pesakit bed ridden..dan yang suka melaung kalau sakit..
tak nafikan,hanya dia yang tahu bagaimana rasanya..tapi yang melalak dan meraung yang bukan-bukan tu aku agak tak suka la..

Tapi,dah tugas aku..harus bersabar..
aku baru habis kerja malam..malam pertama tu kawan aku yang incharge..aku membantu apa yang termampu..semua berjalan dengan lancar
hinggalah pada paginya..perlu ambil spesimen darah..ada la seorang pesakit tu..sepanjang malam tak tidur.asyik menangis..nak balik..dan meraung sahaja..

kawan aku tu cucuk lah dia..masa tu aku membantu dia pegang tangan pesakit tersebut..ditariknya tangan.sambil cakap
"misi jahat!! misi pocong!! asyik sedut darah aku je...pocong!!"

Aduh!! aku belajar jadi misi 3 tahun..tiba-tiba dapat pangkat baru..pocong...haha
tapi aku tak kisah sangat...dah perangai dia macam tu..
apa sahaja yang dapat kita bantu kalau semua pesakit macam tu..

dan malam besoknya aku yang incharge...pagi itu aku yang kena ambil spesimen darah..lepas kena ceramah sekali,pesakit tu dah senyap dan aku dapat ambil darah dengan selamat..hehe,..niat aku baik tau..kalau tak buat macam tu,memang susahlah..

p/s: compliant lah pada rawatan untuk kesan yang terbaik


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, November 8, 2012

Pemenang Segmen : Mari berkorban bersama Arra Ahmad



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Syukur Alhamdulillah..masih lagi bernafas dan melalui kehidupan dengan penuh rahmatnya hari ini..
dan hari ini juga dengan sukacitanya aku ingin mengumumkan pemenang segmen aku tempoh hari..
oleh kerana tak ramai yang join,ini memberi kelebihan yang banyak kepada para peserta..

aku memilih 2 peserta dengan entri terbaik..yang tak berjaya tu cuba lagi lain kali ya..segmen kali ni memang tak ramai yang join sebab aku pun tak ada masa nak buka blog..hehehe

okey,kita teruskan dengan pemenangnya..

Pemenang ke 2


Pemenang Pertama


Tahniah kepada korang berdua..nanti sila PM details untuk penghantaran hadiah ya..





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Mampu melaluinya!



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

salam rindu buat pembaca semua..
semakin hari,semakin tiada masa nak online..
dengan kerja yang melambak..dengan hal2 dunia yang tak selesai..aduh....
bila nak selesai??

mula dengan kehilangan kereta...


baru je beli..tup-tup ilang..
dan tempat dituju tentunya Balai Polis..


dan kesudahannya masih tergantung...ujian Allah..
mulai saat hilang kereta..kami sekeluarga start makan besar..
mengubati hati yang lara..



sekarang...kami masih makan..makan dan makan..

p/s: Terkadang kita merasa diri tak kuat untuk menghadapi kehidupan penuh pancaroba..namun,tanpa kita sedari kita mampu melaluinya walau secara terpaksa..
Hidup perlu diteruskan selagi belum tiba masanya.



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, November 1, 2012

Happy Birthday Eqbal Zack (Giveaway)



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


ya..giveaway dari blog Abg Eqbal Zack..walaupun tak pernah bertuah...tapi tetap nak join..hehe
dan...sungguh..hadiah yang sungguh menarik..


Black Wallet and Red Purse by Alain Delon (Original)
original miniature from DKNY and RALPH LAUREN!
Eqbal Zack (EZ) Limited Editon Fridge Magnet

boleh tengok sini.

giveaway sehingga
12 November 2012 (11:59PM)


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

CARA MEMOHON BANTUAN RAKYAT 1MALAYSIA (BR1M 2.0)



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

kepada yang layak..jom memohon

panduan untuk memohon ada disini




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, October 30, 2012

Sayang nyawa ke sayang burung???



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

wah.....dah lama betul tak online..
asyik ngadap kerja-kerja dan kerja..sampaikan segmen yang dianjurkan ada 7 peserta je..haha..
malas betul nak war-warkan..tambah-tambah lagi facebook dah tak bagi aku ping entri kat sana.sob sob...

okeh ni nak cerita masa aku balik kerja tadi..
sebelum masuk rumah aku tu ada traffic light..dah hijau..okeh!! boleh jalan..
masuk je simpang kanan tu..aku nampak ada 3 orang budak yang pakai baju sekolah berdiri betul-betul tengah jalan....

"ponnnnn...ponnnnnn" 

berangan nak bagi hon,padahal hon rosak.so buat eksen je lah...hehe
dah sampai dekat..2 budak berlari ke tepi..tapi satu budak lagi masih berada di tengah jalan...
macam teragak-agak nak ketepi sambil memandang atas tar tu..

aku fikir.budak ni tension kot...
tapi bila dah sampai dekat lagi.rupa-rupanya ada seekor burung yang tengah menjerit-jerit dan bergelimpangan atas tar tu..

Hadoiii..budak tu memang baik sungguh..tapi,silap tempat la..kalau ye pun nak selamatkan burung tu,bawak ke tepi lah..tak perlu nak tunggu dekat tengah jalan.karang burung tu mati...dia juga yang tak selamat..

p/s: Buat baik pun salah!



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Saturday, October 20, 2012

Segmen : Mari Berkorban



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Alhamdulillah...memandangkan aku agak sibuk beberapa hari ini..aku nak buat satu segmen untuk korang-korang semua..
Segmen ini ialah bersempena dengan Hari Raya Aidiladha yang akan menjelang 10 Zulhijjah nanti..

Syarat penyertaan :

1.Ada blog
2.Buat satu entri ringkas bertajuk :"Segmen : Mari berkorban bersama Arra Ahmad"
3.Letakkan header blog Arra Ahmad dan link kan ke entri ini.
4.Dalam entri anda,sila nyatakan apa erti Hari Raya Aidiladha kepada anda.
5.Tag 2 rakan anda
6.Hantarkan link entri anda ke ruangan komen entri ini.- hantar sekali sahaja.

Peserta dengan entri terbaik akan mendapat saguhati daripada aku..
Tarikh tutup akan diberitahu kemudian..


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Sanggupkah kita berkorban??



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

fuh! penatnya..baru berkesempatan untuk update..
sejak kebelakangan ini terasa diri semakin sibuk..maklumlah..dua hari yang lepas aku pergi kursus..
kemudian sambung dengan kerja malam pula..
agak penat...badan pun sakit-sakit..
entahlah samada kerana tekanan emosi ataupun bebanan kerja yang perlu diselesaikan sendiri bertambah dari sehari ke sehari..

bertambah-tambah lagi dengan blog yang bermasalah dan terpaksa kembali ke template dan design asal..walaupun tidak dapat kembalikan kesemua data-data yang telah hilang..agaknya,ia sendiri mahu kekal dengan bentuk yang lama tanpa diubah..

aku ingin juga memohon maaf kepada kawan-kawan yang sering berkunjung ke sini..jejak anda akan dibalas nanti..insyaAllah..

dan tinggal beberapa hari lagi umat islam akan menyambut Hari Raya Aidiladha (10 zulhijjah) pula..mungkin hari raya ini tidak semeriah Hari Raya Aidilfitri..namun,apa kata kiranya kita memandang dari sudut pahala dan kebaikan-kebaikan yang boleh diambil dari Hari tersebut..
sesungguhnya banyak sekali fadilat ibadah korban yang rata-rata sudah diketahui umum.


Firman Allah Subhanahu Wataala di dalam Surah Al-Hajj ayat 37 yang bermaksud:

"Daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepada-Nya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan takwa dari kamu...."

Menyedari akan kelebihan ibadah korban itu, maka kita seharusnya berlumba-lumba dan bersegera di dalam melakukannya untuk mendapat keampunan dan keredaan daripada-Nya, di samping memperbetulkan niat agar segala amalan kita diterima oleh Allah swt demi kebahagiaan di akhirat nanti.


maksud disebalik: binatang yang boleh dikorbankan





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE