Saturday, December 15, 2012

Bread Butter Pudding



Assalamualaikum wbt..

Wah! Rindunya dekat blog..tak dapat nak online via laptop..merajuk agaknya sampai mematikan diri sendiri..nak repair pun belum ada kesempatan..format je tu,nanti okey..
Nak format,CD windows pula tak ada kat sini..jadi,simpan tepi dinding je dulu..hehe

Mohon maaf kepada teman-teman yang singgah kerana singgahan tak berbalas..maklumlah online guna handphone..
Sejak jarang buka blog,aku dah makin rajin buat kuih,kek..dan lain-lain..makan pun asyik cari yang sedap-sedap je.
Dua tiga hari yang lepas aku minta resepi bread butter pudding dari kawan..resepinya simple sahaja,semua orang boleh buat.

Anak aku pun nampak suka dengan makanan macam ni..
Sesiapa yang nak mencuba,jom lihat resepi..


Bahan-bahan(untuk 4-5 orang)

1.roti 4 keping
2.telur 4 biji
3.600ml susu cair atau fresh milk
4.4 sudu besar gula pasir
5.sedikit esen vanilla
6.kismis dan coklat cip
7.sedikit planta


Cara-cara

Sapukan planta pada roti.roti dibuang kulit tepi dan disusun dalam bekas pembakar bersama kismis.
Kemudian ketepikan. Pukul telur dengan susu cair,masukkan gula..dan esen vanilla.
Bila dah siap,curahkan keatas roti..
biarkan seketika.
Bakar selama 20-25minit,suhu 180°.
Bila hampir masak,taburkan cip coklat.
Boleh dihidang panas atau sejuk.

Selamat mencuba..:)

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

11 comments:

  1. Hmmmm..nampak sedap..apa kata jika lunch hari ni kita gantikan nasi berlauk dgn puding???

    ReplyDelete
  2. wahhh...nak try lah nnty, cm senang jea :)

    ReplyDelete
  3. makan dengan nescafe panas pun sedap hehe

    ReplyDelete
  4. Mantap sekali gan (y)

    Blog nya sudah saya follow, jngan lupa follback blog saya ya gan hehe

    http://unik86.blogspot.com/

    Di tunggu loh gan hehe

    Salam kenal :)

    ReplyDelete
  5. Nice blog :)
    salam kenal sobat :)
    bagi - bagi motivasi
    semoga bisa jadi semangat
    Senyuman adalah sedekah yang indah, karena dengan sedekah senyuman, manusia takkan pernah merasa berhutang apa-apa dan tak kan membuat orang lain merasa terhina
    ditunggu kunjungan baliknya yaa :) terima kasih ....

    ReplyDelete
  6. macam sedap je bunyinya.. hik3. boleh try nie sebab bahan2 dia pun mudah nak dapat.

    ReplyDelete
  7. wahhh! ade coklat! sedap3 ! huhu

    btw, jom join first contest hanna ^^
    http://www.farhanabiella.my/2012/12/photo-contest-be-yourself-by.html

    ReplyDelete
  8. Mcm sedap je..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
no harsh words please...
Admin tidak akan bertanggungjawab dengan komen yang ditinggalkan.

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE