Monday, March 8, 2021

PENGALAMAN NIPPLE CRACK (PUTING LUKA SEMASA BREASTFEEDING)

Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Pengalaman ngeri semasa menyusukan anak salah satunya adalah nipple crack atau puting luka..ngeri!!! Sakit sungguh bila anak hisap..mata boleh berair oii..rasa boleh kena sawan sebab menahan sakit..hahaha!!

Anak yang bongsu setakat ni memang menyusu genap 2 tahun..Alhamdulillah..tetapi, memang dugaan sepanjang 2 tahun breastfeeding..hampir give up banyak kali..huhu.
Semua kerana nipple crack.

Sebenarnya masalah nipple crack ni dari anak first lagi..tapi, masa anak first tu boleh dikatakan ok la..tak selalu crack..aku ni masalah inverted nipple..jadi, untuk mengatasi masalah inverted nipple tu..guna syringe untuk keluarkan puting..Alhamdulillah, puting keluar..tapi, masalah nipple crack la pulak sebab kulit sekeliling nipple tu jadi nipis sebab dah tegang kan...

Jadi, untuk mengatasi nipple crack ni, macam-macam dah try..sapu susu sendiri kat puting, petua orang lama-lama..fail!! Sebab, bila sapu susu, kulit nipple jadi kering..so, crack makin teruk :( 
Tambah pula aku bekerja, memang terpaksa kerap pump untuk elak engorge..penggunaan breastpump tu menerukkan lagi crack tu..

Nak menangis!!!

Lepas tu orang cakap, jangan bagi dulu sebelah yang crack untuk bagi masa untuk sembuh..pun fail!!! Last-last kena mastitis sebab dah bengkak!! 

Tanya kaunselor susu..katanya betulkan posisi semasa menyusu..done buat..tapi sebab si kecik tu suka menggigit..ia tak membantu langsung!! Setiap kali nak menyusu jadi trauma sangat sebab sakit giler..

Dijadikan cerita..ada yang suggest medela punya brand cream untuk nipple..order shopee masa tu..seminggu juga nak sampai..

MEDELA TENDER CARE LANOLIN
(Boleh search kat google, tiubnya kaler putih ya)

So far pakai, agak berkurang kulit kering dekat area nipple tu..jadi crack makin ok..tapi, still sakit setiap kali menyusu..then, satu hari aku kena ulcer dalam mulut..

En PPP belikan aku LOTION ORAL AIDS (pun kena google sendirik) ..botol kecik tomelll je ha..dan terdetik dihati, kalau boleh pakai kat dalam mulut, mestilah boleh letak kat situ kenn...

Alhamdulillah..sebelum menyusu, aku letak oral aid tu..memang tak sakit langsung semasa menyusu..dalam 2 hari crack tu dah baik!!

Yeay!! Settle masalah nipple crack..jadi, setiap kali nipple crack aku memang akan pakai tu..memang sangat-sangat membantu..takde lagi terdetik dalam hati nak stop breastfeeding.. ;) 

Now, dah phd dalam breastfeeding..Alhamdulillah..

So, sape nak try..memang digalakkan..sebab breastfeeding tu amanah bukan pilihan :) 

See you! 



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

0 budak cute :):

Post a Comment

Assalamualaikum..
no harsh words please...
Admin tidak akan bertanggungjawab dengan komen yang ditinggalkan.

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE