Sunday, July 13, 2014

Kerana Syurga ditelapak kaki ibu..



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Hari ni macam-macam berlaku di tempat kerja..sedih dan terasa simpati terhadap seorang hamba Allah yang bergelar pesakit.Disaat dia sedang bertarung menahan sakit..dia terpaksa berhadapan dengan anak menantu yang tak tahu menghargai kasih sayang seorang ibu..

Mak Cik ni masuk ke wad disebabkan Infected Bedsore..bedsore ni adalah kudis tekanan akibat baring terlalu lama.biasanya pesakit yang bed ridden memang akan develope bedsore..tapi yang ini dah infected atau bahasa melayunya dah dijangkiti kuman..


contoh luka adalah macam dalam gambar cuma teruk lagi sikit..semua luka kat dalam tu dah jadi warna hitam..kat tepi-tepi dah ada macam poket..dan tengah-tengah nampak tulang..isinya pula dah macam daging rebus yang dah busuk.baunya tak perlu nak cakap..

Pesakit ni pun bukan untuk active treatment..hanya untuk palliative care..

Ceritanya..pagi tadi..disebabkan anak dia ada,kami ambil keputusan untuk memandikan pesakit lain yang tiada waris..lagipun anak dia volunteer untuk mandikan mak dia..Aku mandikan pesakit yang diletak berhadapan dengan mak cik tu..Aku baru sahaja lap badan mak cik tu..anak pesakit tersebut dah pun kemas barang tanda siap mandikan mak dia.Biar betul ni????takkan cepat sangat mandikan???

Okey,aku tak nak buruk sangka..cepat-cepat aku mandikan mak cik tadi..selepas 20minit siap sekali tukar kainan dia..

Bila tiba tengahari,tibalah masa untuk dressing/cuci luka mak cik yang infected bed sore tersebut..
Buka saja pampers...MasyaAllah!!!! memang sah anak dia tak mandikan pun..hanya tukar baju..aku pula yang sebak..dengan nanahnya..baunya..Tuhan sahaja yang tahu..dalam hati aku berkata..kalau aku ditempat mak cik tu..aku lebih rela mati cepat..ada anak macam tak ada anak..

Kami mandikan mak cik tu macam mandikan dekat bilik air..biar badan segar..daki-daki kami sental..mulut,rambut.kami bersihkan semua dari A-Z..kemudian last kami letak bedak..barulah kami puas hati..

Cuba bayangkan kawan-kawan..anak ramai datang melawat tapi tak semua sanggup mandikan mak dia...tukar pampers apatah lagi..Menjadi Jururawat bukan pilihan aku tapi kerjaya ni menjadikan aku lebih menghargai orang-orang yang aku sayang..Datanglah dengan kereta BMW sekalipun..tapi kalau mak seorang tak mampu nak dijaga...lebih baik kereta tu tolak ke tempat besi buruk..
Dan jangan serahkan 100% tugas sebagai anak kepada Jururawat..
kerana syurga itu ditelapak kaki ibu..





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

4 comments:

  1. salam;
    aku tabik spring dgn tugas seorang jururawat ni..hakikat sebenatnya ramai yg boleh jadi jururawat tetapi tak semua boleh merawat pesakit..

    ReplyDelete
  2. sedihnya...mak seorang anak2 tak mampu jaga..:(

    ReplyDelete
  3. Sdihnya.masa kecik2 mak dia yg tukar pampers dia.besar2 xnak buat plak.huhu

    ReplyDelete
  4. Hana suka jadi jururawat dr sek rendah sbb suka tolong n rawat org.lepas spm apply jururawat kat 2 3 tempat tp xda rezeki.cikgu juga rezeki hana.hehe

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
no harsh words please...
Admin tidak akan bertanggungjawab dengan komen yang ditinggalkan.

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE