Wednesday, January 29, 2014

SPA8 atau Degree??



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}
Salam kak, sya ada nak tnya skit..saya agak tekanan utk memikirkan permasalahn ni.. family sruh sya buat plihan sama ada sambung degree atau masuk SPA..contohla sya dpat SPA bhgian nurse..dah blajar 3 thun, confirm kah sya dpt kerja kat dlm hospital? apa klebihannya klu sya kerja kat SPA ni.. saya agak tekanan memikirkn permaslahan ni..sya harap kkak boleh membantu sya..sebab sya nak masuk Universiti, disamping tu sya b'fikir jga kemahuan kluarga dn klebihan yg ada kat dlm SPA ni..tolong sya..sya dilema..
apa klebihan bkerja dgn SPA ni..sya agak tekanan memirkn permasalhan ni..sya dilema..sya nak juga sambung degree..disamping tu sya jga nak masuk SPA..contohla sya dah belajar 3 thun dlm nursering..confirm ka sya kerja kat dlm hospital? dan apa klebihn yg SPA bgi kat student2x dia?
Kali ini aku kongsikan satu masalah kawan kita ni..soalan ni sangat-sangat biasa ditanya pada aku..kepada yang mengalami masalah yang sama.dengarkan penerangan kakakmu ini adik-adikku..hehe

Ramai antara adik-adik yang sukar buat pilihan tentang kerjaya masing-masing..ada yang masih tak puas belajar masih nak sambung belajar...belajar...dan belajar..pada pendapat aku..zaman sekarang aku rasa lebih elok difikirkan tentang kerjaya..so,kesimpulannya..aku nak tanya belajar tinggi-tinggi hingga degree then baru cari kerja atau bekerja dari pangkat yang rendah then sambung belajar ke peringkat lagi tinggi,mana lagi bagus??

mengikut masalah adik ni,dia tersepit tentang tawaran degree ataupun mahu memohon SPA sahaja.Aku takkan kata SPA adalah jalan yang betul kerana ia adalah satu pilihan..tapi,pada aku,join SPA adalah satu kelebihan yang mana-mana universiti tak ada..bila korang dah jejakkan kaki ke dalam SPA,automatik korang sebenarnya telah pun diterima bekerja. 
Buktinya,lihat sahaja dibahagian deskripsi tugas di SPA..contohnya jururawat..

Pelatih-pelatih yang telah tamat latihan akan diperakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia untuk dilantik ke jawatan Jururawat Gred U29.

dan korang dah tentunya dapat elaun semasa 3 tahun latihan...Biasiswa Semasa Latihan: RM835.57 sebulan..time aku dulu RM600++je...so,dekat situ kelebihannya dengan SPA ni..dan lagi penting,korang automatik akan bekerja setelah tamat 3 tahun latihan..

Jadi, buatlah pilihan yang betul-betul...
jika ada pertanyaan boleh terus email ke nofnakaara87@gmail.com~ korang takkan dilayan time aku kerja..muehee..

p/s: belajar tinggi2 then tak dapat kerja...membazir masa..ye dopp??



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

5 comments:

  1. Hye, saya suka baca blog awak, baru2 ni saya baru blog harap awk boleh singgah dan follow blog saya. awksweetgitu.blogspot.com :)

    ReplyDelete
  2. utk adik yg bertanya tu...sy sarankan better amik peluang SPA tu...bukan semua bertuah dpt tawaran mcm tu tau..tp since dh terima, kena belaja elok2, kalo terkandas naya jugak tu..Hehe...Tp yg pasti memang confirm awak keluar nanti terus akan BEKERJA..xperlu MENGANGGUR..tp kalo awk sambung degree, belum tentu lagi awak habis belaja dan akn terus dpt keje..itu bezanya :-) ape2 pon awk sndiri kena tya hati..buat yg terbaik utk hidup awk..jgn menyesal kendian hari :-)

    ReplyDelete
  3. Ia bergantung kpd pilihan sama ada kita nak kejayaan jangka pendek atau kejayaan jangka panjang. Jika nak kejayaan jangka pendek boleh pilih kursus diploma di bawah SPA, kalau nak kejayaan jangka panjang ambik degree, lepas itu kalau rajin sambung masters dan Ph D. Bila ada ijazah berjela-jela, gaji yg dapat setiap bulan juga berjela-jela..

    Satu lagi, mungkin bagi kursus2 di bawah KKM, polis dan tentera, keluar saja dapat kerja terus sebab masih banyak kekosongan jawatan. Tapi ada juga kursus seperti diploma perguruan kalau keluar terpaksa menganggur berbulan2 (ada kes bertahun) kerana tiada kekosongan jawatan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. x faham lah jangka panjang dan jangka pendek tu ,,

      Delete
  4. Akhirnya...ada jgk blogger yg mmahami😭😭😭😭. Stress jgk pikiaq psai ni 😢

    ReplyDelete

Assalamualaikum..
no harsh words please...
Admin tidak akan bertanggungjawab dengan komen yang ditinggalkan.

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE