Thursday, October 31, 2013

First GA Arra Ahmad



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


TAMAT
Hai..hai..dah berapa tahun aku berblog eh?? tapi tak pernah buat GA (Giveaway) hehe..
oleh kerana rezeki murah baru-baru ni..p/s: dah cashout Nuffnang dan juga untung bisnes..rasanya patutlah dikongsi bersama...kan.kan??

Dengan Bismillahirahmanirahim...aku rasmikan First GA Arra Ahmad..
nak sertai amatlah senang..


syarat-syarat penyertaan

1.Follow blog Arra Ahmad
2.Like page INI
3.Buat satu entri yang bertajuk First GA Arra Ahmad,letak header blog ini dan linkkan ke entri ini.
4.Hantar link entri ke ruangan komen entri ini 
5.Share entri anda di Facebook atau lain-lain platform sebanyak mungkin.

Pemenang akan dipilih melalui Random.org
dan seorang pemenang akan menerima sehelai kain batik sutera (4meter) yang berharga RM365!!!

p/s:
Tarikh tamat??bila penyertaan lebih 50 orang..:)

Peserta

  1. http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  2. http://ohhatikecilkuberbicara.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  3. http://blogcontestgiveaway.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  4. http://cintasayangislam.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  5. http://watashiwaaliahdesu.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  6. http://jombercontest.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  7. http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  8. http://kisahsinenot22.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  9. http://bicaraaddien.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  10. http://nuraliazainalabidin.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  11. http://blogkusuperstar.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  12. http://qileh.blogspot.com/2013/10/first-ga-arra-ahmad.html
  13. http://hellomynameisnazira.blogspot.com/2013/11/first-ga-arra-ahmad.html
  14. http://chocollyheart.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  15. http://kanvaskehidupanku.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  16. http://vidolaaa.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  17. http://mininominomi.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  18. http://www.syuhadasalleh.my/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  19. http://artisarainbow.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  20. http://eyra1990.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  21. http://arnilala.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  22. http://myraazmee.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  23. http://giveawaymudamudi.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  24. http://tengku-boyz.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  25. http://lovemisteraa.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  26. http://lalazarryn.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  27. http://beautifully98.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  28. http://mawarberduri4147.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  29.  http://norvanida.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  30. http://rusukiri.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  31. http://zuramira-sigadisungu.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  32. http://nooramyma.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  33. http://sitiaisyahjapanie.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  34. http://havinue.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  35. http://ainimrashihah.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  36. http://atiqahamelya.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  37. http://sirambotmaggi.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  38. http://stayinheart.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  39. http://aryssanajwa.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  40. http://storybudakfanty.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  41. http://thesunshinesgirl.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  42. http://penabuluayam.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  43. http://nananimijiko.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  44. http://eymasu.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  45. http://www.kisahsidairy.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  46. http://ayuinsyirah.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  47. http://superpapaya.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  48. http://kakitravelkhairuddin.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  49. http://syahadasyuhada.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  50. http://jmbelog.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  51. http://pening-pala.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  52. http://myfirdz-trulylove.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  53. http://khuzairi-helmie.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  54. http://kakigiveaway.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  55. http://stuffyies.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  56. http://cekgunorazimah.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html
  57. http://strawberrysgurls.blogspot.com/2013/12/first-ga-arra-ahmad.html


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Wednesday, October 30, 2013

Cari Side Income/Part time



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

"Zaman sekarang ni, gaji setakat RM2000 memang tak cukup...bayar kereta, rumah, belanja dapur, belanja anak-anak ke sekolah,kalau yang ada anak kecik..nak beli pampers lagi...fuh!! nampak gaya kena bentang bajet untuk isi rumah sendiri ni"

PELUANG UNTUK PERUBAHAN

Itulah kebanyakan luahan orang-orang kita hingga boleh menjurus pada hal-hal yang tak patut akibat masalah kewangan..ya,memang susah bila kerja makan gaji..gaji tak seberapa tetapi kerja penat kemain...
macam aku,kerja sebagai nurse..orang luar pandang macam kaya dah.gaji besar katanya..haih!! mana nak adanya gaji besar korang oiii..kalau gaji setakat 3-4 ribu,dah anak ada dua,tak ke mananya gaji tu..
kenapa aku kata macam tu?  sebabnya,orang yang kerja gaji lagi mahal daripada aku pun asyik merungut juga..haha.

So,aku buat keputusan nak cari side income..buat part time..dan Alhamdulillah..aku jumpa dengan orang yang betul..part time yang memerlukan kita bersedia untuk belajar dan diajar..sedia memberi komitmen..dan paling aku tak risau..senior-senior yang tak sombong langsung untuk menolong..

yang paling aku suka part time ni takde jual-jual barang..hehe..so simple!!
tetapi gaji aku,aku boleh menyimpan.Alhamdulillah..Lagipun, waktu bekerja yang amat flexible.tak kisah! aku pun boleh bawa anak aku sekali...

Setakat ni..keuntungan tu aku dapat buat akikah anak aku,belikan mak aku kerusi baru..balik kampung pun tak risau nak bagi duit 4-5 ratus dekat mak ayah dan mertua..Alhamdulillah..Dan,kalau ada rezeki nak berhenti kerja makan gaji  dan jadikan part time ni sebagai full time..apa nak kisah sebab aku dah lihat ramai yang berjaya..






Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Monday, October 28, 2013

Kira tarikh persaraan



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Nak tahu bila korang wajib bersara??Jom klik sini

ni aku punya...wajib bersara pada tarikh lahir aku...bahagianya...hewhewhew





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Akhirnya akaun Nuffnang berjaya dibuka semula!!



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


Syukur Alhamdulillah,.setelah hampir sebulan tak dapat buka akaun Nuffnang,akhirnya dapat juga buka hari ini..
Masalah bermula bila aku tak dapat nak log in..asyik email/password incorrect je..lagipun masih log in guna yahoo mail yang dah deactivate beberapa tahun yang lepas.haha.
so,ni dah ok balik..gigih daftar akaun Nuffnang yang baru semata-mata nak hantar tiket kat Nuffnang..
Apapun, maklum balas dari pihak Nuffnang amat aku hargai..dalam masa 2,3 hari dah settle masalah aku..terima kasih Nuffnang..
Walaupun tak dapat buka akaun,Nuffnang masih tak lupa nak bagi CPUV dekat blog Arra Ahmad ni..



Jika dilihat CPUV Q3 Prepaid Roaming masih lagi running..Manakala terdapat 3 CPUV yang baru iaitu Chipsmore (Oct),Sunsilk Samson S dan Talent Corp SFCF..

Nuffnang terbaik la..:)

p/s: yang nak dapat CPUV macam aku,sila tengok di SINI ya..






Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Saturday, October 26, 2013

Beza tugas jururawat di Hospital dan klinik



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


Tugas-tugas Jururawat Kesihatan

1) Perawatan Kesihatan Keluarga


- Perkhidmatan kesihatan ibu dan kanak-kanak.
- Perkhidmatan lawatan ke rumah.
- Perkhidmatan kesihatan di sekolah.
- Perkhidmatan perancang keluarga.
- Pendidikan kesihatan.


2) Latihan
Membantu dalam mengajar pelbagai kategori pelatih separa perubatan semasa latihan mereka.


3) Menyelia
- Menyelia pekerja-pekerja 'Auxilliary' dan kakitangan kesihatan lain dalam kawasan operasi.
- Menyelia bidan kampung dan bidan swasta berdaftar.


4) Pentadbiran


- Mentadbir klinik.
- Merancang dan menjalankan lawatan ke rumah.
- Menyimpan rekod-rekod dan reten perkhidmatan kesihatan keluarga di dalam kawasan operasi.
- Membantu dalam penilaian kakitangan bawahan.


 Tugas-tugas Jururawat Di Hospital


1) Penjagaan Pesakit
- Mengurus dan melayan makan minum pesakit.
- Mengurus dan menjaga kebersihan pesakit.
- Penjagaan dan merawat ibu selepas bersalin.
- Penjagaan dan merawat bayi selepas kelahiran.


2) Membantu Doktor dalam menjalankan tugas-tugas perawatan.


3) Menyelia Penolong Jururawat, Bidan dan kakitangan bawahan.


4) Membantu Ketua Jururawat dalam pentadbiran wad dan penilaian pelatih-pelatih.


5) Rawatan-rawatan lain mengikut arahan.


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Ibu Bapa perlu belajar CPR



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Kita semua sudah semestinya nak mengelakkan seorang bayi dari tersedak,tercekik..tapi,perkara tersebut tidak dijangkakan..seperti mana yang aku alami semalam..arghhhh!! fobia-fobia..
Namun,disebalik kejadian tersebut,aku rasa amat bersyukur kerana bergelar seorang jururawat..dan aku bersyukur kerana ilmu-ilmu yang aku pelajari mampu menyelamatkan nyawa anak aku sendiri..

Apa yang terjadi semalam membuat aku betul-betul takut..aku langsung tak boleh tinggalkan anak aku sekarang..takut berulang lagi..

Petang semalam..aku bagi syrup pcm untuk anak aku sebab dia demam..macam biasa la aku bagi guna syringe..bagi sikit-sikit..namun,tak aku sangka..suapan terakhir ubat tu,dia tak telan..tetapi bersin.lalu menyebabkan ubat tu terkeluar ikut mulut dan hidung...aku angkat dan tepuk-tepuk belakang dia dan sapu hidung dengan mulut dia..tetapi,aku tengok dia tak boleh bernafas...mata dah tengok keatas..
serius aku memang panik bila ditepuk belakang pun masih macam tu.Dia tak batuk-batuk..kaki tangan dia dah kejang..susah bernafas.

Aku dah tak fikir panjang,aku sedut hidung dengan mulut dia untuk keluarkan ubat yang masih ada sisa..aku buat back blow dan chest thrust..
Back blow and chest thrust

bila aku tengok ada lagi ubat dan air liur dia keluar,aku sedut lagi guna mulut..keadaan tak berubah..sambil buat aku suruh irfan,anak sulung aku call abah dia yang baru saja keluar untuk cuci luka di rumah salah seorang pesakit..aku buat sampai la anak aku batuk-batuk..Alhamdulillah..
aku tepuk-tepuk lagi belakang dia supaya dia boleh bernafas..tetapi dia masih kelihatan sukar nak bernafas..bila abah dia sampai,bawa anak aku ke klinik.pergi sedut dekat sana..

Masa aku tengah buat back blow dan chest thrust tu.aku fikir aku akan kehilangan anak aku..sungguh aku tak sanggup!!

so,mothers and fathers kat luar sana..belajarlah CPR..mungkin korang akan memerlukannya satu hari nanti..percayalah!




aq



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Friday, October 25, 2013

Infografik Bajet 2014



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}














Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Episiotomy dan Perineal Massage



Assalamualaikum wbt..
{。^◕‿◕^。}

Bersalin tanpa koyakan pada perineum agak jarang di dengar..yelah..tambah-tambah lagi jika baby yang lahir tu agak besar..aku rasa kalau dah baby tu 3kg keatas..comfirm je dibuat episiotomy kecuali dengan beberapa sebab iaitu perineum mudah meregang,pandai meneran..dan bersalin kerap sebab jalan dah meregang..sekarang ni kalau baby tak sampai 2kg pun tapi tak pandai teran..comfirm dapat je episiotomy..

Medio lateral episiotomy

Alhamdulillah la aku bersalin baru-baru ni tak de episiotomy pun.baby 3.1kg..nak tahu rahsianya??

PERINEAL MASSAGE!!

Korang pernah dengar perineal massage tak?biasanya golongan mak-mak dari generasi baru tau la ape benda ni..hehe.
cara buat ni tak susah pun.tak menyakitkan..dan tak perlu modal bertingkek-tingkek...hehe

Perineal massange ni adalah melakukan urutan di kawasan perineum agar kawasan tu mudah meregang..bila mudah meregang dapat membantu mempercepatkan proses baby nak keluar..selain tu dapat menstimulasi aliran darah agar cepat sembuh selepas melahirkan bayi..Biasanya orang buat 4-6minggu sebelum tarikh jangka bersalin.aku buat start 36 minggu..sehari aku urut sekali je..tiap-tiap malam selama 5 minit.kadang-kadang tak sampai pun 5minit..suami juga boleh tolong ya..tak payah nak malulah..bila lagi nak minta tolong..hehe

cara nak buat tu sangatlah senang..
first sekali kenalah pastikan kuku tak panjang.karang belum bersalin lagi dah koyak..hehe.
basuh tangan bersih-bersih..dan make sure korang tahu kat mana orang panggil perineum tu.kalau korang tak tahu,boleh tengok gambar kat bawah..kawasan yang aku bulatkan tu lah dipanggil perineum dan kawasan tulah yang akan diurut nanti..


korang boleh buat menggunakan dua-dua belah tangan ataupun  sebelah sahaja..aku rasa lebih senang menggunakan satu tangan je macam gambar kat bawah..


lepas cuci tangan,duduk dalam keadaan bersandar dan lutut dilipat..lebih kurang macam nak  bersalin tapi bersandar tinggi sikit..sapu minyak vco di jari dan juga dikawasan perineum...mencukupi licin untuk diurut..kemudian masukkan ibu jari korang dalam vagina kira-kira 1 hingga 1 1 / 2 inci..tekan kearah bawah hingga rasa perineum meregang..tahan lebih kurang seminit..baru digerakkan ke kiri dan kanan..buat dengan lembut dan perlahan-lahan.urut selama beberapa minit..hingga rasa burning sensation (rasa panas)
kemudian urut pula kebawah dan keluar..(tekan kearah bawah dan urut kebahagian luar)

Aku gunakan minyak vco tanamera..banyak lagi pilihan lain...boleh google ya..maleh nak cari..haha


Korang nak bersalin nanti beritahu awal-awal doktor atau nurse yang akan sambut kelahiran anak korang tu yang korang nak cuba bersalin tanpa episiotomy..
Dan lagi...tak semua berjaya ya..ada sebab-sebab lain yang terpaksa juga buat episiotomy..
contohnya:-
baby terlalu besar,tak pandai teran,forcep/vacuum delivery,shoulder dystocia atau breech...

Dan juga diingatkan bahawa elakkkan mengurut dibahagian atas/pundi kencing sebab nanti sakit pulak nak kencing..hehe..
Jangan masukkan jari terlalu dalam dan jika pecah ketuban,sila ke hospital  segera..segera ya..tak boleh lengah-lengah..tapi,jarang lah berlaku sebab urutan tak sampai pun ke dalam hingga boleh menyebabkan pecah ketuban..jangan risau k..
jika suami yang tolong,urutan bukan dengan ibu jari tetapi dengan jari telunjuk..:D

selamat mencuba!!

p/s: cara meneran dengan betul?? lain kali eh..hehe



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, October 22, 2013

Hujung bulan dapat gaji..awal bulan gaji habis??



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}


Sampai bila nak kerja macam ni.kerja penat..hujung bulan dapat gaji..awal bulan gaji habis..??

orang BIASA akan jawab 



"tak apa dah biasa hidup macam ni"


orang HEBAT akan jawab macam mana?


Orang hebat akan cakap kalau tu la jawapan korang,sebab itulah hidup korang pun biasa-biasa je..yes..sangat tepat!!

Biarlah..sebab itu sendiri pilihan korang..korang sendiri rasa selesa hidup dalam kepompong macam tu..korang suka hidup macam robot.jadi kuli..cukup bulan pergi ATM cucuk duit gaji..awal bulan korang termenung macam mana nak dapat duit lagi..setiap bulan akan ulangi perkara yang sama..TANPA BUAT APA-APA!!

sampai bila?? sampai pencen,lepas tu harapkan duit pencen...
"tak apa,aku dah biasa hidup macam ni"

see??? sampai bila-bila..ayat yang sama...kalau ada anak bini pun diajar ayat yang sama...
Maka..ambil tindakan sekarang..tindakan korang hari ni mampu mengubah dimana korang berada  10tahun akan datang..

#mohon korang terasa



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, October 8, 2013

Tips supaya blog dikunjungi



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Yess!! apa tujuan korang tulis blog?? salah satunya mestilah korang nak hasil tulisan/taipan korang tu dibaca..betul tak?
Ada orang yang SS..taip punya la panjang giler tapi orang tak faham.so,orang pandang sebelah mata sahaja..masuk tak,komen apatah lagi..frust kan?

Kalau korang baru saja buat blog semalam,janganlah menaruh harapan tinggi yang hari ni komen berlari-lari masuk kan..tak logik la pula.hehe.jadi,sikap sabar dan buat agar blog korang dikenali..dari segi entri dan promote barangkali??

Cara yang paling senang ialah me'link'kan blog orang lain pada entri korang...contohnya korang buat entri untuk ceritakan tentang entri yang telah aku tulis ni.mungkin dengan itu blog korang boleh menjadi perhatian blogger-blogger lain..namun,pastikan konten entri itu benar-benar berkualiti..

Selain tu korang pergi le komen dekat blog-blog lain.mana la tahu ada yang blogwalking dan tertekan link blog korang.Setiap kali kita komen akan mendapatkan satu backlink yang menuju ke blog kita.Jadi,rajin-rajinlah komen blog yang difollow.

Ada orang yang memang berbakat dalam menulis entri..banyak idea-idea baru tetapi update setahun sekali...sape nak baca blog ko dik?? asyik entri yang sama sahaja bertahun-tahun..orang pun bosan..so,dah malas nak datang blog korang lagi.see....nampak tak?? jadi,korang update la.kalau malas hari-hari pun,update seminggu sekali or sebulan sekali..sebulan?? erk?? tu pun dah cukup bagus.hehe

Tajuk entri yang sesuai...yang ini pasti..dan amat sukar..bagi aku juga..bab ni memang payah..kadang-kadang buat entri dulu lepas tu baru fikir tajuk...kadang-kadang tajuk yang bombastik buat orang tertarik nak baca blog kita..macam tajuk entri ini...'tips supaya blog dikunjungi' mungkin boleh ditukar "kenapa orang tak datang blog saya?" maksud yang sama tapi dengan penyampaian yang berbeza..

Dan,yang ke sekian kalinya sudah semestinya dapatkan reader yang setia..cuba tarik perhatian reader mengikut tajuk-tajuk atau topik yang biasa di search..

boleh baca kat sini untuk booster tips..


"short but meaningful"






Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Sunday, October 6, 2013

Nak berubah tak tahu cara



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Ramai di antara mereka yang ingin mengubah kehidupan mereka ke arah yang lebih baik..tetapi tak ramai yang sanggup mengeluarkan modal..terutama jika modal untuk ke arah perubahan itu agak tinggi bagi mereka..Dalam masa yang sama mereka tak sedar yang dalam kehidupan ini mereka membazirkan banyak duit yang boleh dijadikan modal mereka..

Jika benar-benar sanggup berubah..modal yang tinggi tidak akan mengubah pendirian mereka..sedangkan melakukan perubahan dengan modal yang kecil pun dah berkira-kira nak START..bilakah mereka ini akan berubah??

kenapa aku gunakan perkataan mereka dan bukan kita? sebab aku dah mengambil peluang yang sedia ada untuk melakukan perubahan...kadang-kadang peluang dah depan mata..tetapi mereka masih takut-takut..

kepada yang masih berkira-kira untuk melakukan perubahan,
kepada yang ingin berubah tetapi tak tahu caranya..jom buat baik dengan Arra Ahmad ni..hehe


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Friday, October 4, 2013

Simpan, jimat + jana duit 21 hari



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Adakah anda sering rasa buntu mengenai keadaan kewangan anda? Apa kata cuba ikuti aktiviti 21 hari untuk menyimpan, berjimat dan menjana duit ini untuk memperbaiki kewangan anda.
HARI 1: Jejak segala perbelanjaan anda 
Tidak kira perbelanjaan besar atau kecil, catitkannya dan jejak wang keluar dari poket atau bank anda. Setiap transaksi perlu direkodkan kerana sekiranya anda tidak menjejaki kewangan anda, anda pasti akan lupa dan tidak tahu ke mana wang anda pergi di hujung bulan! 


HARI 2: Simpanan secara automatik 
Lakukan simpanan secara automatik. Lakukan arahan kepada bank anda untuk membuat pemindahan wang secara automatik setiap bulan. Dengan cara ini, ia memberi jaminan pada diri anda sendiri untuk sentiasa menyimpan sejumlah wang setiap bulan. 


HARI 3: Laburkan wang simpanan 

Bukan saja menyimpan wang, pastikan wang yang disimpan dilaburkan. Tidak perlu melabur pada sesuatu yang anda tidak faham seperti pasaran saham. Mula membaca dan memantau pelaburan seperti unit amanah atau dana bersama. Kunjungi bank dan pelajari risalah mengenai jenis pelaburan yang disediakan. 


HARI 4: Simpan wang untuk kecemasan 

Mulakan simpanan wang untuk kecemasan. Sebagai tambahan, ini adalah satu keutamaan kerana malang tidak berbau. Sebaiknya, ketepikan perbelanjaan anda sekurang-kurangnya untuk enam bulan akan datang. Dana ini adalah dana kecemasan sekiranya berlaku sesuatu yang tidak diduga pada punca pendapatan anda. 


HARI 5: Rancang perbelanjaan anda 

Lakukan perancangan yang rapi berhubung perbelanjaan dan bakal perbelanjaan anda. Fikirkan wang masuk dan wang keluar untuk beberapa bulan akan datang dan lakukan bajet supaya dapat mengimbangi pendapatan dan perbelanjaan akan datang di samping tidak mengganggu perancangan menyimpan anda. Tanpa perancangan wang, anda merancang untuk gagal dalam hal kewangan. 


HARI 6: Hentikan penggunaan kad kredit 

Bagi mereka yang sering menggunakan kad kredit, pasti ini agak sukar. Tetapi untuk berjaya dalam kewangan, sememangnya perlu lakukan perkara yang susah. 

Hentikan penggunaan kad kredit terutama dari segi pembelian barangan yang tidak diperlukan. Bulan ini, tinggalkan kad kredit di rumah dan gunakan tunai untuk transaksi. 


HARI 7: Hentikan keahlian yang tidak digunakan 

Anda memiliki keahlian kelab, gimnasium, hiburan atau sesuatu yang anda sendiri tidak gunakan tetapi melakukan bayaran bulanan? Hentikannya. 

Sekiranya ada, kita sering melewat-lewatkan masa untuk menghentikannya. Kali ini, anda hentikan tanpa perlu berfikir panjang. 


HARI 8: Hentikan perbelanjaan harian kecil yang tidak diperlukan 

Pembelian harian ini mungkin membabitkan gula-gula, majalah ataupun sekotak rokok. Anda juga boleh menghentikan lawatan ke kedai mamak dan kurangkan makanan yang tidak sihat. 

Mengurangkan perbelanjaan yang kecil di sana dan sini, akhirnya akan membuatkan simpanan yang besar. 


HARI 9: Jaga kesihatan dan kurangkan perbelanjaan 

Jaga kesihatan, lakukan senaman setiap hari dan amalkan pemakanan yang sihat. Tambahkan buah-buahan dan sayur-sayuran serta kurangkan gula. Dengan menjaga kesihatan, pastinya kos perbelanjaan perubatan juga akan diminimumkan pada masa akan datang. 


HARI 10: Simpan untuk hari tua anda 

Buka tabung untuk hari tua anda. Mungkin anda sudah mempunyai simpanan KWSP, tetapi sering kali simpanan KWSP tidak mencukupi apabila bersara kelak. 

Lakukan simpanan khas berasingan kerana tiada kemudahan pinjaman untuk bersara kelak. 


HARI 11: Urus bayaran hutang anda 

Anda mempunyai hutang rumah, kereta atau kad kredit? Tiba masanya untuk anda menguruskannya dengan lebih strategik. Pelajari bayaran faedah yang diperlukan. 

Sekiranya boleh dan berbaloi, ubah pinjaman anda ke institusi kewangan yang menawarkan faedah yang lebih rendah. Kemudian dengan cara strategik, lakukan bayaran balik secepat mungkin mengikut kemampuan anda. 

Wang yang anda jimat daripada cabaran hari yang lepas boleh digunakan untuk melangsaikan hutang dengan lebih cepat. 


HARI 12: Tawar menawar 

Jangan lupa tawar menawar apabila membeli barangan di kedai. Bunyinya agak kedekut bagi sesetengah orang, tetapi sering kali sekiranya anda bijak menawar, pastinya penjual boleh memberi sedikit diskaun walaupun kecil. 

Jangan lupa, simpanan yang sedikit akan menjadi pelaburan yang besar kelak. 


HARI 13: Telefon bimbit dan siaran televisyen 

Periksa kembali pakej telefon bimbit dan siaran televisyen anda. Adakah ia pakej terbaik dan anda gunakan secara optimum? 

Adakalanya anda boleh kurangkan pakej bayaran telefon bimbit dan juga siaran televisyen kerana anda tidak menggunakannya secara optimum. Mana tahu, ada saluran yang anda tidak pernah buka dan anda boleh memotongnya sekali gus menjimatkan belanja bulanan. 


HARI 14: Cari jualan istimewa 

Apabila perlu berbelanja, cari tempat yang menawarkan harga istimewa. Begitu juga dengan makan minum, terdapat restoran yang menawarkan harga diskaun pada waktu dan hari tertentu. Tugas anda adalah berbelanja dengan penuh hemah dan merancang tempat dan masa anda perlu melakukan pembelian untuk menjimatkan wang. 


HARI 15: Tambahkan nilai diri anda 

Pelajari skil baru. Dengan menambahkan ilmu, anda akan dapat menambahkan nilai anda dalam sesuatu industri. 

Menerusi tambahan nilai itu, ia meletakkan anda dalam keadaan yang lebih baik untuk dinaikkan pangkat ataupun sekiranya menjalankan perniagaan, menambahkan bayaran untuk perkhidmatan perniagaan anda. 

Apakah tempat terbaik untuk melaburkan wang anda? Laburkan pada ilmu untuk meningkatkan nilai diri anda. 


HARI 16: Hentikan perbelanjaan emosi 

Tidak kira lelaki atau wanita, manusia adalah insan yang beremosi. Ketika membeli juga adalah keputusan emosi yang sering menguasai diri. Perhatikan keadaan apabila anda ingin membeli sesuatu yang mengikut emosi dan bukan sekadar logik. Dikhuatiri keputusan pembelian mengikut emosi satu keputusan yang silap. 

Tunggu sebelum membeli. Sekiranya ingin membeli sesuatu yang agak tinggi harganya, tunggu seminggu sebelum membeli supaya dapat memikirkan keputusan itu dengan lebih mendalam. 


HARI 17: Minta kenaikan gaji 

Ya, sekiranya anda rasakan nilai anda bertambah lebih daripada apa yang dibayar, apa kata duduk dan berbincang dengan majikan secara baik. Berikan sebab anda rasa anda layak diberi kenaikan gaji berserta rekod dan bukti pencapaian anda. 

Kalau anda tidak minta kenaikan, sudah pasti tidak dapat. Tetapi sekiranya anda minta, peluang untuk mendapat kenaikan sudah ada. 


HARI 18: Belajar cara menjana pendapatan sampingan 

Fikirkan cara menambahkan aliran pendapatan anda. Daripada hanya bergantung kepada satu punca pendapatan, fikirkan cara mendapat pendapatan tambahan. 

Mungkin anda boleh melakukannya dengan menjalankan perniagaan kecil-kecilan, perniagaan Internet atau menawarkan sebarang perkhidmatan mengikut kebolehan dan skil anda. 


HARI 19: Biayai semula pinjaman rumah 

Pernah anda terfikir mengenai pembiayaan semula pinjaman rumah anda? Prosesnya menjadi semakin mudah namun anda perlu mengetahui sama ada langkah itu berbaloi mengikut keperluan anda jangka panjang. Membiayai rumah dapat mengurangkan bayaran bulanan rumah anda. 


HARI 20: Pelaburan yang lain 

Mungkin tiba masanya untuk anda lebih mendalami pelaburan. Sekrianya selama ini hanya melabur di institusi kewangan, apa kata anda mula pelajari pelaburan hartanah, emas, perak, saham dan pelbagai bentuk pelaburan lain. 

Terdapat banyak platform pelaburan untuk dipelajari. Apa yang penting,cari ilmu terlebih dulu dan lakukan pelaburan mengikut minat anda dan bukan kata-kata orang. 


HARI 21: Belanja diri anda! 

Ya, walaupun perkongsian 21 hari ini lebih kepada menjimat, menyimpan dan menjana wang, jangan lupa juga ada masanya anda perlu belanja diri anda sendiri sebagai ucapan tahniah kepada anda kerana berjaya mengawalkewangan anda. 

Cuma jangan jadikan ini alasan untuk berbelanja besar. Belanja diri sendiri mengikut kemampuan asalkan anda bahagia dan teruskan momentum menjimat, menyimpan dan menjana pendapatan diri anda untuk hari yang akan datang!

Metro 2013/10/04

Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, October 3, 2013

Hilangkan ruam bayi



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

RUAM...RUAM..RUAM!!!!
penat memikirkan macam mana nak hilangkan  ruam bayi yang baru lahir?letak itu tak jadi,letak ini tak jadi...baby pulak asyik merengek je sebab tak selesa..jangan bimbang.aku ada tip-tips yang boleh dikongsikan..


Sebenarnya,ruam yang macam ni boleh terjadi sebab tak keringkan dengan betul lepas mandikan baby...dekat lipatan kulit la biasa terjadi macam ni...terutamanya bawah leher dan ketiak..Izra kena dekat belakang telinga...sian dia...
Macam-macam cara yang boleh digunakan untuk hilangkan ruam macam ni..kalau jumpa doktor,dia akan bagi calamine losyen atau calamine cream..aku pun dapat juga tapi guna sekali saja sebab ruam Izra makin banyak dan teruk..mungkin tak sesuai dengan kulit dia.
 Tetapi,mengikut doktor.calamine adalah yang terbaik sebab ia tak menyerap berbanding penggunaan cream jenis steroid contohnya Hydrocortisone cream 1%..

Dibawah adalah senarai bahan-bahan yang boleh digunakan
~Drapolene 
~Sebamed
~ ezzera
~nappy pureen
~virgin coconut oil brand tanamera
~econozine
~bedak baby cinta kat zhulian
~lotion minyak zaitun

Keberkesanan bahan-bahan diatas tak dapatlah aku pastikan sebab aku tak guna pun.Ni adalah berdasarkan pengalaman-pengalaman ibu-ibu lain..selain bahan kat atas,mengikut orang-orang lama,hanya guna tepung ubi..lepas mandikan baby,keringkan kemudian sapu tepung ubi dikawasan-kawasan yang ada ruam...jangan letak bedak kerana bedak hanya akan terukkan lagi ruam tu...

Doktor yang aku jumpa pulak kata...jalan penyelesaian yang terbaik ialah "aircond"...pasang aircond kat rumah pasal panas pun boleh menyumbang terjadinya ruam sebab baby berpeluh...

Nampak gayanya kena pasang aircond ni sebab rumah aku ni memang panas..hehe

Lepas pergi rumah pengasuh,dia pun ajar aku macam ni..lepas mandi keringkan betul-betul,mandikan dengan sabun sebamed.lepas tu sapu minyak baby johnson yang keler putih 1 badan..kemudian sapu calamine losyen dekat yang tumbuh ruam tu..kasi tebal2 pun takpe.. jangan biarkan baby berpeluh.cuaca sejuk boleh elokkan ruam.So far memang menjadi..

bila sapu minyak johnson tu agaknya air tak melekat kat badan,risiko untuk ruam takdela.Lepas tu pergi jalan-jalan tempat ada aircond aje..shopping lah...hehe

selamat mencuba...InsyaAllah menjadi..


Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, October 1, 2013

Peluang kerjaya dalam perkhidmatan awam



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}



Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Besarnya nilai syiling



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Seperti yang kita sedia tahu..duit memang bernilai...namun,jarang sangat orang menghargai duit syiling..yelah..sekarang ni nak beli gula-gula seposen baru dapat sebijik je..


takdelah..aku nak cerita pasal duit syiling je...Alkisah,kat rumah aku ni memang selalu banjir dengan duit syiling..Mr PPP balik keje..duit syiling selalu berterabur je atas lantai...aku pun jarang sangat pergi membeli dengan duit syiling..yelah,kalau dah membeli mesti banyak-banyak terus..takkan nak bayar dengan duit syiling plak..kan? ke ada je orang bawak duit syiling pat lima ratus masa nak bayar pergi shopping kat pasaraya? menangis cashier tu nak kira..hehe

Kakak aku pernah datang rumah aku...dia la duk kutip syiling kat rumah aku..yang dia kutip hari tu cecah RM6..hehe..kadang-kadang aku sendiri bila menyapu lantai..duk kutip syiling jelah kerjanya..

Tapi kan,sejak kat Klinik ni ada mesin jual air (aku duk kuarters) tiba-tiba duit syiling kat dalam rumah ni susut..sebabnya...haaa...kerja dak Irfan la..dia nak beli air kat mesin,dia minta duit dengan aku..dan seperti biasa aku akan cakap..pergi le kutip syiling yang ada kat lantai..kalau cukup,baru boleh beli air..hihi..

Berkesan juga taktik macamtu..takdela membazir..duit bersepah..ye dak?? hehe.

Kadang-kadang kita tak nampak ia bernilai selagi kita tak memerlukannya...macam bercinta juga..selagi ia tak hilang kita tak tahu erti cinta tu..bila dah hilang baru terhegeh-hegeh nak cari..right??




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE