Friday, March 30, 2012

Budak sekolah patut bercinta ke?



Assalamualaikum wbt..
{。^◕‿◕^。}

tajuk ni dah biasa kita dengar kan? tapi saja nak cerita lagi..
selalu je dekat blog-blog budak-budak sekolah ni ada kisah cinta..hik hik.
kadang-kadang seronok juga baca..
tapi yang banyaknya rasa muak...haha..jangan marah tau..

sebenarnya aku tak suka topik cinta..sebab cinta ni definisi dia terlalu luas..
begitu juga dengan rasanya..
cinta boleh membahagiakan tapi cinta juga boleh menyakitkan.

cinta selalu menjadikan kita leka..jadi kepada yang masih bergelar "kanak-kanak bersekolah",
cinta memang indah tapi lagi indah jika anda boleh menjadikan pelajaran anda nombor satu..

bercinta tetapi utamakan pelajaran anda.jadikan cinta sebagai satu pemangkin untuk anda berjaya..
jangan biarkan cinta mengawal anda dan menjadikan anda hamba kepadanya..
pelajaran terabai...
keluarga terbiar...
hentikan semua itu jika anda tidak mahu kecewa..

p/s: buat blog cerita cinta? 




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Thursday, March 29, 2012

Tanda anda dicontrol isteri



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

Anda dah berkahwin? tidak ingin di control tapi telahpun dicontrol? hehe
ada ramai lelaki yang tak perasan dia di control isteri..ataupun saja buat-buat tak tahu dan buat-buat lupa untuk mengambil tahu..

sebenarnya control ni bermaksud..anda memerlukan pendapat dari si dia untuk membuat segala perkara.tanpa persetujuan darinya anda tidak boleh membuat apa-apa..bermaksud juga anda kehilangan kuasa..

ada sesetengah perkara yang biasanya dilakukan oleh si isteri namun,anda perlu membuatnya seperti mencuci baju,memasak,menjemur baju,menjaga segala keperluan anak..itu bukan sukarela namanya..bukan juga membantu..sekali sekala mungkin tak mengapa..tetapi jika ianya berterusan sepanjang masa..anda di control lah tu..

selain itu..segala urusan diluar juga ditentukan oleh sidia..mungkin isi minyak menggunakan duit si isteri,beli barang juga duit si isteri..jadi,anda tidak mampu untuk bersuara..

tapi,aku tidak mengimpikan suami sebegitu..biarlah aku sahaja yang melakukan segala kerja di rumah..jika si dia ingin membantu mungkin sekali sekala..
juga,biarlah si dia yang membuat pesanan tatkala tiba di warung untuk makan..atau isi minyak juga dengan wang sendiri..juga termasuk membeli barangan keperluan lain.

ia akan menampakkan suami aku lebih hebat...kan?

p/s: jangan di control isteri





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Wednesday, March 28, 2012

Cara memohon kerja jururawat melalui SPA



Assalamualaikum wbt.. 
{。^◕‿◕^。}

ada adik ni tanya..macam mana nak mohon kerja jururawat..minat jadi jururawat eh?hehe
boleh..aku dulu beajar di Kolej Kejururawatan Kubang Kerian,Kelantan.
aku minta melalui SPA>>>laman web spa

kat situ macam-macam jawatan pun ada..untuk yang tidak tahu..jika minta melalui SPA,kita kerja under Goverment.dan yang terbaru,permohonan untuk Anggota Polis juga boleh memohon melalui SPA mulai 20 mac 2012 baru-baru ini.

bagi yang ingin memohon dalam bidang separa perubatan seperti Jururawat,pegawai farmasi,penolong pegawai perubatan boleh juga memohon disitu.rasanya lebih senang.

dibawah adalah deskripsi latihan Jururawat 



Jantina: Lelaki dan Perempuan
Tempoh Latihan:3 tahun (bagi calon Lantikan Terus)1 tahun (bagi calon KPSL daripada Jururawat Masyarakat)
Biasiswa Semasa Latihan: RM621.21 sebulan
Kem/Jab: Kementerian Kesihatan Malaysia

Tempat Latihan:
Kolej Kejururawatan Alor Setar, Kedah
Kolej Kejururawatan Sungai Petani, Kedah
Kolej Kejururawatan Pulau Pinang
Kolej Kejururawatan Ipoh, Perak
Kolej Kejururawatan Taiping, Perak
Kolej Kejururawatan Seremban, Negeri Sembilan
Kolej Kejururawatan Melaka
Kolej Kejururawatan Muar, Johor
Kolej Kejururawatan Johor Bahru, Johor
Kolej Kejururawatan Kuantan, Pahang
Kolej Kejururawatan Kuala Terengganu, Terengganu
Kolej Kejururawatan Kubang Kerian, Kelantan
Kolej Kejururawatan Sibu, Sarawak
Kolej Kejururawatan Kota Kinabalu, Sabah
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Sungai Buloh (KSKB) Selangor
Kolej Sains Kesihatan Bersekutu, Kuching Sarawak
Kolej Kejururawatan Sandakan, Sabah

Syarat Latihan:

i)Warganegara Malaysia
ii)Umur:
Calon lantikan terus hendaklah berumur tidak kurang dari 17 tahun tetapi tidak melebihi 25 tahun pada tarikh tutup permohonan.

Pegawai sedang berkhidmat (bukan Kenaikan Pangkat Secara Lantikan) dalam Perkhidmatan Awam/Badan Berkanun dan Pihak Berkuasa Tempatan yang telah disahkan dalam perkhidmatan hendaklah berumur tidak melebihi 38 tahun pada tarikh tutup permohonan.

iii)Kelayakan:
Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan;
Kepujian mata pelajaran Matematik, Sains dan 3 mata pelajaran lain; dan
Lulus Bahasa Malaysia/Bahasa Melayu (termasuk Ujian Lisan) pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia atau kelulusan yang diiktiraf setaraf dengannya oleh kerajaan.

iv)Keutamaan:
Mempunyai kesihatan fizikal dan mental yang baik serta tidak mengalami kecacatan yang boleh menyebabkan calon tidak sesuai menjalankan tugas selepas tamat latihan;

baca lagi disini

nak isi borang,boleh masuk sini
(anda perlu daftar id dahulu..dan id itu akan anda guna untuk urusan selanjutnya.sila jangan lupa lah.hehe)

link 1 
boleh lihat panduan untuk isi borang di link yang sama

itu untuk jururawat.untuk jawatan-jawatan lain,boleh lihat deskripsi tugas kemudian boleh isi borang dengan cara yang sama

p/s: good luck!





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Tuesday, March 27, 2012

Tolong jangan salah guna




Assalamualaikum wbt..
{。^◕‿◕^。}

kesinambungan dari post tadi.suka je korang bila aku post pasal makanan dalam kidney dish kan?sini.
hehe..ramai tanya..kidney dish untuk apa kak? haha..

kalau korang nak tahu...kami dekat hospital letak barang-barang untuk blood taking,letak darah,letak juga barang-barang nak cuci luka..kadang-kadang benda tulah yang duk tadah di bawah kaki mak cik-pak cik yang luka akibat kencing manis..yang dah bernanah,busuk tu..hehe

tugas kidney dish tu terlalu banyak la..just tak sesuai untuk makan nasi dalam tu..hehe

dan ada juga beberapa barang lagi yang orang selalu salah guna dekat hospital terutama mak cik-mak cik yang dah tua.mereka mungkin tak tahu sebab tak ada orang nak bagitau..


yang dalam gambar kat atas ni orang panggil bed pan..
yang ni pun buka tempat letak nasi pengganti bowl yang besar tu.atau bukan juga tempat isi tomyam walaupun bekas dia cantik..
tapi tengok gambar dibawah ni..itulah tugas dia


bed pan ni untuk orang-orang yang tak mampu bergerak melepaskan isi perut..
jadi,lepas ni jangan tersalah letak sup pula ya.haha

barang yang kedua ialah uriner..macam gambar kat bawah

yang ni pun bukan untuk letak air tea untuk dihidangkan kepada tetamu yang datang ataupun jag isi air masak..
tapi,uriner ni diberikan kepada pesakit lelaki untuk buang air kecil..

ingat..kalau nampak orang guna alat ni..tolong sangat-sangat.
tolong gelakkan dia puas-puas dan beritahu dia apa tujuan bekas-bekas diatas..
haha

p/s: loya anak tekak lagi..hehe





Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

Kod Warna HTML Untuk Blog














































































































































































































Kode warna yang dipilih :





 WarnarKod WarnaTon Warna
Black#000000
Grey0#150517
Grey18#250517
Grey21#2B1B17
Grey23#302217
Grey24#302226
Grey25#342826
Grey26#34282C
Grey27#382D2C
Grey28#3b3131
Grey29#3E3535
Grey30#413839
Grey31#41383C
Grey32#463E3F
Grey34#4A4344
Grey35#4C4646
Grey36#4E4848
Grey37#504A4B
Grey38#544E4F
Grey39#565051
Grey40#595454
Grey41#5C5858
Grey42#5F5A59
Grey43#625D5D
Grey44#646060
Grey45#666362
Grey46#696565
Grey47#6D6968
Grey48#6E6A6B
Grey49#726E6D
Grey50#747170
Grey#736F6E
Slate Grey4#616D7E
Slate Grey#657383
Light Steel Blue4#646D7E
Light Slate Grey#6D7B8D
Cadet Blue4#4C787E
Dark Slate Grey4#4C7D7E
Thistle4#806D7E
Medium Slate Blue#5E5A80
Medium Purple4#4E387E
Midnight Blue#151B54
Dark Slate Blue#2B3856
Dark Slate Grey#25383C
Dim Grey#463E41
Cornflower Blue#151B8D
Royal Blue4#15317E
Slate Blue4#342D7E
Royal Blue#2B60DE
Royal Blue1#306EFF
Royal Blue2#2B65EC
Royal Blue3#2554C7
Deep Sky Blue#3BB9FF
Deep Sky Blue2#38ACEC
Slate Blue#357EC7
Deep Sky Blue3#3090C7
Deep Sky Blue4#25587E
Dodger Blue#1589FF
Dodger Blue2#157DEC
Dodger Blue3#1569C7
Dodger Blue4#153E7E
Steel Blue4#2B547E
Steel Blue#4863A0
Slate Blue2#6960EC
Violet#8D38C9
Medium Purple3#7A5DC7
Medium Purple#8467D7
Medium Purple2#9172EC
Medium Purple1#9E7BFF
Light Steel Blue#728FCE
Steel Blue3#488AC7
Steel Blue2#56A5EC
Steel Blue1#5CB3FF
Sky Blue3#659EC7
Sky Blue4#41627E
Slate Blue#737CA1
Slate Grey3#98AFC7
Violet Red#F6358A
Violet Red2#E4317F
Deep Pink#F52887
Deep Pink2#E4287C
Deep Pink3#C12267
Deep Pink4#7D053F
Medium Violet Red#CA226B
Violet Red3#C12869
Firebrick#800517
Violet Red4#7D0541
Maroon4#7D0552
Maroon#810541
Maroon3#C12283
Maroon2#E3319D
Maroon1#F535AA
Magenta#FF00FF
Magenta1#F433FF
Magenta2#E238EC
Magenta3#C031C7
Medium Orchid#B048B5
Medium Orchid1#D462FF
Medium Orchid2#C45AEC
Medium Orchid3#A74AC7
Medium Orchid4#6A287E
Purple#8E35EF
Purple1#893BFF
Purple2#7F38EC
Purple3#6C2DC7
Purple4#461B7E
Dark Orchid4#571B7E
Dark Orchid#7D1B7E
Dark Violet#842DCE
Dark Orchid3#8B31C7
Dark Orchid2#A23BEC
Dark Orchid1#B041FF
Plum4#7E587E
Pale Violet Red#D16587
Pale Violet Red1#F778A1
Pale Violet Red2#E56E94
Pale Violet Red3#C25A7C
Pale Violet Red4#7E354D
Plum#B93B8F
Plum1#F9B7FF
Plum2#E6A9EC
Plum3#C38EC7
Thistle#D2B9D3
Thistle3#C6AEC7
Lavendar Blush2#EBDDE2
Lavendar Blush3#C8BBBE
Thistle2#E9CFEC
Thistle1#FCDFFF
Lavendar#E3E4FA
Lavendar Blush#FDEEF4
Light Steel Blue1#C6DEFF
Light Blue#ADDFFF
Light Blue1#BDEDFF
Light Cyan#E0FFFF
Slate Grey1#C2DFFF
Slate Grey2#B4CFEC
Light Steel Blue2#B7CEEC
Turquoise1#52F3FF
Cyan#00FFFF
Cyan1#57FEFF
Cyan2#50EBEC
Turquoise2#4EE2EC
Medium Turquoise#48CCCD
Turquoise#43C6DB
Dark Slate Grey1#9AFEFF
Dark Slate Grey2#8EEBEC
Dark Slate Grey3#78C7C7
Cyan3#46C7C7
Turquoise3#43BFC7
Cadet Blue3#77BFC7
Pale Turquoise3#92C7C7
Light Blue2#AFDCEC
Dark Turquoise#3B9C9C
Cyan4#307D7E
Light Sea Green#3EA99F
Light Sky Blue#82CAFA
Light Sky Blue2#A0CFEC
Light Sky Blue3#87AFC7
Sky Blue#82CAFF
Sky Blue2#B0E2FF
Light Sky Blue4#566D7E
Sky Blue#6698FF
Light Slate Blue#736AFF
Light Cyan2#CFECEC
Light Cyan3#AFC7C7
Light Cyan4#717D7D
Light Blue3#95B9C7
Light Blue4#5E767E
Pale Turquoise4#5E7D7E
Dark Sea Green4#617C58
Medium Aquamarine#348781
Medium Sea Green#306754
Sea Green#4E8975
Dark Green#254117
Sea Green4#387C44
Forest Green#4E9258
Medium Forest Green#347235
Spring Green4#347C2C
Dark Olive Green4#667C26
Chartreuse4#437C17
Green4#347C17
Medium Spring Green#348017
Spring Green#4AA02C
Lime Green#41A317
Spring Green#4AA02C
Dark Sea Green#8BB381
Dark Sea Green3#99C68E
Green3#4CC417
Chartreuse3#6CC417
Yellow Green#52D017
Spring Green3#4CC552
Sea Green3#54C571
Spring Green2#57E964
Spring Green1#5EFB6E
Sea Green2#64E986
Sea Green1#6AFB92
Dark Sea Green2#B5EAAA
Dark Sea Green1#C3FDB8
Green#00FF00
Lawn Green#87F717
Green1#5FFB17
Green2#59E817
Chartreuse2#7FE817
Chartreuse#8AFB17
Green Yellow#B1FB17
Dark Olive Green1#CCFB5D
Dark Olive Green2#BCE954
Dark Olive Green3#A0C544
Yellow#FFFF00
Yellow1#FFFC17
Khaki1#FFF380
Khaki2#EDE275
Goldenrod#EDDA74
Gold2#EAC117
Gold1#FDD017
Goldenrod1#FBB917
Goldenrod2#E9AB17
Gold#D4A017
Gold3#C7A317
Goldenrod3#C68E17
Dark Goldenrod#AF7817
Khaki#ADA96E
Khaki3#C9BE62
Khaki4#827839
Dark Goldenrod1#FBB117
Dark Goldenrod2#E8A317
Dark Goldenrod3#C58917
Sienna1#F87431
Sienna2#E66C2C
Dark Orange#F88017
Dark Orange1#F87217
Dark Orange2#E56717
Dark Orange3#C35617
Sienna3#C35817
Sienna#8A4117
Sienna4#7E3517
Indian Red4#7E2217
Dark Orange3#7E3117
Salmon4#7E3817
Dark Goldenrod4#7F5217
Gold4#806517
Goldenrod4#805817
Light Salmon4#7F462C
Chocolate#C85A17
Coral3#C34A2C
Coral2#E55B3C
Coral#F76541
Dark Salmon#E18B6B
Salmon1#F88158
Salmon2#E67451
Salmon3#C36241
Light Salmon3#C47451
Light Salmon2#E78A61
Light Salmon#F9966B
Sandy Brown#EE9A4D
Hot Pink#F660AB
Hot Pink1#F665AB
Hot Pink2#E45E9D
Hot Pink3#C25283
Hot Pink4#7D2252
Light Coral#E77471
Indian Red1#F75D59
Indian Red2#E55451
Indian Red3#C24641
Red#FF0000
Red1#F62217
Red2#E41B17
Firebrick1#F62817
Firebrick2#E42217
Firebrick3#C11B17
Pink#FAAFBE
Rosy Brown1#FBBBB9
Rosy Brown2#E8ADAA
Pink2#E7A1B0
Light Pink#FAAFBA
Light Pink1#F9A7B0
Light Pink2#E799A3
Pink3#C48793
Rosy Brown3#C5908E
Rosy Brown#B38481
Light Pink3#C48189
Rosy Brown4#7F5A58
Light Pink4#7F4E52
Pink4#7F525D
Lavendar Blush4#817679
Light Goldenrod4#817339
Lemon Chiffon4#827B60
Lemon Chiffon3#C9C299
Light Goldenrod3#C8B560
Light Golden2#ECD672
Light Goldenrod#ECD872
Light Goldenrod1#FFE87C
Lemon Chiffon2#ECE5B6
Lemon Chiffon#FFF8C6
Light Goldenrod Yellow#FAF8CC




Terima Kasih..sila komen,klik nuffnang dan churp2 jika suka entry ini

 
Allright reserved by ARRA AHMAD copyright@2012 Designed by DIARISIFROGGIE